• De bekers van ambachtsbakker De Jager.
• De bekers van ambachtsbakker De Jager. Foto: Peter Verbeek

Blokkoek van De Jager de beste

leerdam • De blokkoek van ambachtsbakker De Jager uit Leerdam is vorige week bekroond met het landskampioenschap. "Een gigantisch succes en een fantastische teamprestatie."

Sinds afgelopen woensdag is Edwin Kamper, eigenaar van ambachtsbakker De Jager, een van de weinige Nederlanders die kan bogen op vier B's: bakker, brood, banket en bekers. Afgelopen woensdag is zijn blokkoek bekroond met het landskampioenschap. Daarnaast behaalde hij drie tweede en vijf derde prijzen bij bakkersvakwedstrijden in Drachten.

"Deze wedstrijden bestaan al zestig jaar, en zijn opgezet door ambachtelijke bakkers uit het noorden van ons land", vertelt Edwin. "Drie jaar geleden heb ik er met mijn team van brood- en banketbakkers voor het eerst aan meegedaan. Enerzijds omdat ik het leuk vind om me te meten met collega's. Anderzijds omdat elk product op tien punten wordt gekeurd door juryleden die als proefbakkers werken voor de grondstoffenleveranciers. Met hun feedback kun je je voordeel doen."


Flinke klus

De eerste twee keren kwam De Jager met drie respectievelijk vier prijzen naar huis. Iedereen mag producten in vijfentwintig categorieën inzenden. Edwin Kamper heeft er op dinsdag 7 november achttien naar Drachten gebracht, waar ze de hele avond en een groot deel van de nacht zijn beoordeeld. Dat moet een flinke klus zijn geweest want honderdvijftig warme bakkers hadden zo'n 1.600 producten ingezonden.

"We hebben bijvoorbeeld niet meegedaan in de categorieën beschuit en roggebrood. Daar ligt onze kracht niet en die betrek ik van bedrijven die daar in zijn gespecialiseerd. Vorig jaar hebben we de tweede prijs gekregen voor onze blokkoeken, een ontbijtkoek gevuld met rozijnen, noten en suikerkristallen. Daar wilde ik deze keer écht mee scoren en daar is veel aandacht aan besteed. Ook van de appelbeignets, de roomboter amandelstaaf en de gevulde speculaas had ik hoge verwachtingen", zegt Kamper.

Omdat hij afgelopen woensdag zelf een workshop had waren zijn vriendin Paula en vader Teunis naar Drachten gereden voor de prijsuitreiking. Niet vergeefs, want liefst negen bekroonde producten, waaronder de blokkoek als beste van alle deelnemers, was boven verwachting. "Een gigantisch succes en een fantastische teamprestatie", lacht Edwin. "Deze week is hij in al onze winkels in de aanbieding."


q www.bakkerijdejager.nl

Peter Verbeek