Ook geld voor aanpak akoestiek en onderzoek sfeerverbetering

Vertrouwen in bestuurders Klokhuis

geldermalsen • De Commissie Samenleving gaf groen licht aan het collegevoorstel hiervoor 6.000 euro beschikbaar te stellen. Terwijl ook nog eens 1.500 euro werd uitgetrokken voor een interieurstilist die tips gaat geven voor de aankleding van het gebouw. "Laten we hier maar een punt achter zetten", stelde commissievoorzitter Frank Broedelet na een uurtje discussiëren voor. En dat sloeg niet alleen op jaarverslag en jaarrekening. Nog niet zo lang geleden hekelden sommige fracties in niet mis te verstane bewoordingen het financieel beheer van het stichtingsbestuur.

Dat zorgde er afgelopen zomer voor dat een deel van de commissie om de tafel ging met het bestuur. "Het was een constructief gesprek", deed SGP-er Johan Bulsink verslag. "De frustraties zijn weggenomen. Anders loopt de informatie over allerlei schijven. Het is goed elkaar regelmatig te spreken." Ook CDA, PvdA, D66, VVD en de Lijst Van Vrouwerff spraken hun steun uit aan het bestuur. "Onze zorgen zijn weggenomen. Ik heb er alle vertrouwen in. We zijn blij met het Klokhuis", zei PvdA-voorman Wim Timmermans. "Het was een goed gesprek, het Klokhuis blijft binnen de afspraken", beaamde CDA-er Maarten van der Hulst.

Rita Boer Rookhuiszen (D66) betreurde het dat sommige fracties niet terugkwamen op hun eerdere uitlatingen. "Er zijn stevige woorden gevallen. Ook in de krant. De deskundigheid van het bestuur is in twijfel getrokken Die woorden zouden teruggenomen moeten worden. Maar ik hoor niks." Hettie Markenhof (Dorpsbelangen) bleef kritisch: "Ik mis elke financiële prikkel, er is geen sprake van ondernemerschap, men is niet creatief op dit gebied." Wethouder Niko Wiendels sloot aan bij de lof voor het Klokhuis. "Er gebeuren goede dingen in Beesd. Er worden veel activiteiten ontwikkeld." Bovendien 'boert' de stichting volgens Wiendels ook financieel niet slecht: van de afgesproken jaarlijkse exploitatiebijdrage van 35.000 euro vloeide vorig jaar 7.000 terug naar de gemeente. Overigens: voortaan draagt de gemeente nog maar 20.000 euro per jaar bij, omdat die zich weer over het groot onderhoud ontfermt. "We zitten met dit bestuur en deze voorziening voor een dubbeltje op de eerste rang." De Klokhuisbestuurders Bassa en Magis legden uit dat door de terugloop van leden van sportverenigingen en de komst van kunstgras bij voetbalclubs er minder gebruik wordt gemaakt van de sportzaal. Daar staat tegenover dat men drie dagen per week onderdak biedt aan de dagopvang van de Lingehof. Daar maken twaalf personen gebruik van. "We hebben de zaal opgeknapt en gezorgd voor een huiskamereffect." Hettie Markenhof: "Dat is precies het ondernemerschap wat ik bedoel."

Daarnaast was er geld nodig voor aanpassingen van het gebouw. Het bestuur heeft inmiddels zelf al dingen uitgevoerd, maar voor de akoestiek is nog 6.000 euro nodig. Daar ging de commissie mee akkoord. Meer twijfel bestond er over de 1.500 euro voor een interieurstylist die advies moet geven over de sfeerverbetering van het gebouw. Fracties waren bang dat dit plan zou leiden tot extra uitgaven. Rita Boer Rookhuiszen stelde daarom voor het bestuur - of een inwoner - dat plan te laten maken en de 1.500 euro te gebruiken voor de uitvoering. Wethouder Niko Wiendels: "Laat een styliste daar nu naar kijken. We willen geen hap snap werk." Wel beloofde de wethouder 'creatief' om te gaan met de uitvoering van het rapport. Volgende maand moeten de hoofdlijnen van dat advies al klaar zijn.

André Bijl