donderdag 9 november

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

vrijdag 10 november

LingeFilm: 'Sprakeloos'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. De filmweek bij LingeFilm wordt afgetrapt met de boekverfilming 'Sprakeloos' van Hilde van Mieghem, gebaseerd op de succesroman van Tom Lanoye. Een schrijver met een naderende deadline komt in de problemen als zijn moeder plots een beroerte krijgt. Lanoye schreef de roman 'Sprakeloos' over zijn uitbundige Vlaamse moeder Josée die genoot van haar leven als amateur-actrice en slagersvrouw. Een beroerte verandert deze dame in een hulpeloze en met name zwijgzame vrouw die geholpen moet worden bij alles. De schrijver raakt in een dip door dit verlies en krijgt het niet voor elkaar zijn deadline te halen. Wanneer een vriendin suggereert dat hij een boek over zijn moeder en haar aftakeling moet schrijven, blijkt dat dat de oplossing is. De film wordt nog een keer zonder pauze vertoond op woensdag 15 november.

Bazaar
16:30-21:00, Heukelum, hervormd centrum. In het hervormd centrum in Heukelum vindt weer de jaarlijkse bazaar plaats. Er zijn tot 18:00 uur voor de kinderen verschillende activiteiten, het voor volwassen draait het rad van avontuur. Verder is er een gebakskraam, zijn er zelfgemaakte bloemstukjes te koop en is er voldoende eten (pannenkoeken, hamburgers en erwtensoep) te krijgen.

zaterdag 11 november

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is weer open, er zijn al kerstartikelen te koop. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk.

Open dag
10:30-15:30, Schoonrewoerd, rondom de kerk aan de Dorpsstraat. De brandweer in Schoonrewoerd houdt een open dag. Aanleiding van deze open dag is de komst van twee nieuwe brandweervoertuigen, deze zijn dus sowieso te bewonderen. Daarnaast zijn er verschillende demonstraties. Zo kunnen bezoekers ervaren hoe het is om door een met rook gevulde ruimte te lopen. Ook kunnen mensen zelf aan de slag: volwassen mogen bijvoorbeeld onder begeleiding proberen om met hydraulisch gereedschap een sloopwagen open te knippen. Voor kinderen is er een springkussen, een kleurplatenwedstrijd en ze kunnen een rondrit maken in een oude brandweerwagen. De open dag is van 10:30 tot 15:30 uur.

Kumpulan
13:00-18:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Indische vereniging Oost en West Te Saam (OWTS) organiseert een najaarskumpulan in De Lindehof. Er is muziek van het duo Ginger. De toegangsprijs bedraagt tien euro, tenzij vooraf is gereserveerd via 06-28758347 of per e-mail owts@live.nl. Entree is acht euro. Leden hebben uiteraard vrij entree, evenals kinderen tot 12 jaar.

Bingoavond
19:00, Hellouw, clubgebouw aan de Paalgraaf. IJsvereniging D.E.S. houdt een bingoavond. De avond begint 20:00 uur, de zaal is open om 19:00 uur. De hoofdprijs is honderd euro.

GO: 'Tomorrow'
19:00, Leerdam, stadspodium GO. In stadspodium GO is de film 'Tomorrow' te zien, een documentaire over klimaatveranderingen en eventuele oplossingen voor dat probleem. De filmavond begint om 19:00 uur, entree is 2,50 euro inclusief een drankje en taart.

Bingo
19:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. De bingocommissie organiseert weer een bingoavond in Maranatha. Er zijn verschillende prijzen te winnen, zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels, slagroomtaarten en nog veel meer. Aan het einde van de avond wordt er gespeeld om de hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk in Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur, er staat voor iedere bezoeker een gratis kopje koffie klaar.

Draaiavond
20:00, Oosterwijk, verenigingsgebouw Zangershof. Gemengde zangvereniging Kunst naar Kracht organiseert een grote vleesdraaiavond in het verenigingsgebouw in Oosterwijk. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Elke bezoeker krijgt bij binnenkomst een gratis lot. De avond begint om 20:00 uur.

Concert
20:00, Leerdam, Hofje van Mevrouw van Aerden. Kamerkoor LingeVocaal geeft een concert met als thema 'Zinderde zestiende eeuw'. Helga Buitelaar - zangeres en multi-instrumentalist - verleent haar medewerking aan deze avond. Ze laat een aantal bijzondere instrumenten horen, waaronder harp, dulcimer en gitaarluit. LingeVocaal, dat onder leiding staat van Marilou Krouwel, zingt geestelijke en wereldlijke werken van componisten uit de Lage Landen zoals Sweelinck en Orlando di Lasso, maar ook liederen uit de Engelse koortraditie. Onder meer vanwege de Reformatie was de zestiende eeuw een roerige tijd, wat ook in de muziek tot uitdrukking komt. Kaarten, à tien euro (inclusief drankje na afloop) zijn te reserveren via H. Kean via 0345-615442 of info@lingevocaal.nl. www.lingevocaal.nl

LingeFilm: 'Pop Aye'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de Thaise roadmovie 'Pop Aye' waarin een vermoeide man zijn oude vriend de olifant te voet naar huis brengt. Prachtige beelden van het vakantieparadijs Thailand komen voorbij in 'Pop Aye' waarin dit keer een olifant met de naam 'Pop Aye' de zogenaamde buddy is. Architect Thana gaat niet zomaar op reis naar zijn geboortedorp. Er loopt veel mis in zijn leven; een door hem ontworpen winkelcentrum staat op het punt gesloopt te worden en zijn huwelijk verloopt ook verre van soepel. Hij koopt een olifant die hij denkt te herkennen uit zijn jeugd en gaat op pad. Zoals verwacht van een roadmovie komt hij onderweg allerlei bijzondere figuren tegen in supermarkten, cafés en bordelen die hem verschillende levenslessen leren. 'Pop Aye' won diverse prijzen waaronder de juryprijs op het prestigieuze Sundance Film Festival en de VPRO Big Screen Award in Rotterdam.

zondag 12 november

LingeFilm: 'Sing Song'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de familiefilm 'Sing Song'. Maar liefst vier sterren kreeg de muziekfilm van VPRO cinema. De hoofdpersoon is de 16-jarige Jasmina die samen met vriend Stijn naar een song-contest in Suriname vertrekt. Stiekem zoekt ze daar niet alleen naar een carrière in de muziek maar ook naar haar moeder die ze alleen van een foto kent. De geheime zoektocht levert haar behoorlijk wat stress en muzikale blokkades op die ze zelf moet zien op te lossen. De film is volgens de Volkskrant een "liefdesbrief aan Suriname" zonder de bekende stereotypen. Glen Faria en Kenny B. verzorgden de muziek in deze heerlijke familiefilm. Om 11:00 uur start de autismevriendelijke versie en om 15:00 uur de reguliere.

Dansmiddag
14:30-18:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De Danssalon organiseert weer een dansmiddag in Spijk. Zowel paren als alleenstaanden zijn welkom, de middag is vooral bedoeld voor 40-plussers. Qua muziek passeren allerlei stijlen de revue: van tango, samba, salsa tot bachata. Na afloop is het mogelijk een hapje te eten in De Lindehof. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij het dorpshuis via 0183-563856. De dansmiddag is van 14:30 tot 18:00 uur, entree is zes euro. www.de-danssalon.nl

Welkomstdienst
16:00, Leerdam, Grote Kerk. In de Grote Kerk in Leerdam vindt de jaarlijkse welkomstdienst plaats. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor mensen die minder of niet naar de kerk gaan. Thema dit jaar is 'Heeft jouw leven toekomst?'. Dominee A. Schroten leidt de dienst.

Jeugddienst
18:00, Tuil, hervormde kerk. Jeugddienst voor en door de jeugd in de hervormde kerk in Tuil. Thema deze keer is 'Wie is jouw beste vriend?', voorganger is Esther Kruijt, jeugdwerker van Tuil en Opijnen. De muzikale begeleiding van de dienst wordt verzorgd door Rise up uit Geldermalsen. Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de consistorie met fris, lekkers en natuurlijk ook koffie en thee. De dienst begint om 18:30 uur, de deuren staan vanaf 18:00 uur open.

Jeugddienst
19:00, Geldermalsen, gereformeerde kerk. Herman Boon verzorgt een jeugddienst in Geldermalsen, hij gaat in op vraagstukken als 'Waarom ben ik op de aarde' en 'Wat is het doel van mijn leven'. De band Aeolisch zorgt voor de muziek. De catechesegroep van groep 7 en 8 heeft meegeholpen bij de voorbereiding van de dienst.

maandag 13 november

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open, iedereen is welkom voor een kop koffie, een praatje of een spelletje.

dinsdag 14 november

Open eettafel Vuren
11:00, Vuren dorpshuis De Koels. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal organiseren een open eettafel. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 10 november voor 09:00 uur bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

Open eettafel Spijk
11:45 uur, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal organiseren een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk zaterdag 11 november bij het dorpshuis via 0183-563856.

Kookworkshop
19:30-22:00, Beesd, Het Klokhuis. In samenwerking met Volksuniversiteit West Betuwe organiseert Het Klokhuis een kookworkshop met speciale aandacht voor hartige en zoete spreads en hapjes. Deelnemers leren om originele snacks te maken die heel goed geschikt zijn om te serveren op een feestje. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met seizoensproducten en die indien mogelijk uit de regio komen. Als inleiding is er een uitleg over de te gebruiken producten, de verwerking en het bewaren ervan. Er worden, afhankelijk van het aantal deelnemers, ongeveer tien verschillende spreads en hapjes gemaakt, die na afloop van de workshop geproefd worden. Alle deelnemers krijgen de recepten mee naar huis. De workshop is van 19:30 tot 22:00 uur, aan deelname zitten kosten verbonden. Inschrijven kan via de website. www.vuwestbetuwe.nl

Passage Hei- en Boeicop
19:45, Hei- en Boeicop, De Rank. De heer Wentzel uit Dordrecht vertoont door middel van een film een rondreis door Israël. Er is ook gelegenheid om kaarten te kopen.

woensdag 15 november

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen is weer open, bewoners zijn welkom voor een kop koffie of thee en een praatje.

Voorleesuurtje
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Wekelijkse voorleesuurtje van 15:00 tot 16:00 in Bibliotheek Leerdam.

Lezing over Vuren en Herwijnen
19:30, Beesd, Het Klokhuis. Historische Kring West-Betuwe heeft Gerrit Sterrenburg en Jaap de Kock uit respectievelijk Vuren en Herwijnen uitgenodigd om een lezing te geven over hun woonplaatsen. Thema van de avond is 'Geen heden zonder verleden'. De lezing is een vervolg op een eerder georganiseerde voorjaarsexcursie naar Asperen, Historische Kring West-Betuwe hoopt zo mensen meer te leren over de dorpen in de toekomstige fusiegemeente. Sterrenberg en De Kock hebben voor de avond een powerpointpresentatie voorbereid. De avond begint om 20:00 uur in Het Klokhuis in Beesd, de deuren staan open vanaf 19:30 uur. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.

donderdag 16 november

'Nederlanders in Parijs'
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lisette Le Blanc, conservator van Museum Stadskasteel Zaltbommel, geeft lezing naar aanleiding van de tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs' in het Van Gogh Museum. Ze vertelt onder meer over Breitner, Van Dongen en Mondriaan en natuurlijk Van Gogh. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Over natuurlijke landbouw
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuurboer Louis Dolmans geeft een lezing over natuurlijke landbouw. Dolmans is voorzitter van Doornik Natuurakkers, deze stichting combineert biologisch-dynamische graanteelt met bescherming en herstel van akkervogels. Dolmans komt vertellen over hoe hij met natuurlijke landbouw de kost verdient en waarom hij gelooft dat het de toekomst heeft. De aanvang is 20:00 uur.

vrijdag 17 november

Over de reformatie
19:30, Leerdam, De Kandelaar. Kerk aan de Linge organiseert een informatieavond met als thema 'Over één geloof en 500 jaar verdeeldheid'. Luther mag dan de naam hebben, hij was niet de eerste en zeker niet de enige die de kerk wilde hervormen. Daar gaat deze avond op in. Aanvang is 19:30 uur.

Concert
20:15, Deil, vijftiende-eeuwse kerk.Tien cellisten van philharmonie zuidnederland geven samen met de talentvolle sopraan Laetitia Gerards op uitnodiging van Muziek op de Dijk een gevarieerd, Latijns-Amerikaans getint concert in het vijftiende-eeuwse kerkje in Deil. Onder meer werken van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos, de Duitse componist Wilhelm Kaiser-Lindemann en de Argentijnse tanguero, bandoneonist en componist Astor Piazolla passeren de revue. Kaarten kosten vijftien euro en zijn te koop via reserveringen@muziekopdedijk.nl.