• Piet Verkaik en Albert van den Berg (beiden rechts) namens NDV aan zet in de gewonnen wedstrijd tegen Wageningen.
• Piet Verkaik en Albert van den Berg (beiden rechts) namens NDV aan zet in de gewonnen wedstrijd tegen Wageningen. Foto: André Bijl

Univé Leksprong sponsor van damclub NDV

NDV nu ook landelijk actief

nieuwland • NDV speelt al sinds mensenheugenis op dinsdagavond. Tijdens de wekelijkse clubavonden wordt de onderlinge competitie afgewerkt. Bovendien wordt op die avond tegen regioteams gespeeld in de provinciale clubcompetitie.

Een jaar of tien geleden werd een aantal leden van NDV ook lid van GDC in Gorinchem en De Kroonschijf in Molenaarsgraaf om met die verenigingen mee te kunnen doen aan de nationale competitie die op zaterdag wordt gespeeld. "Dit jaar vroegen leden zich af waarom we als NDV niet zelf een team inschrijven voor die competitie. Inmiddels was het aantal spelers dat op zaterdag 'buitenshuis' speelde gegroeid tot zeven. Die lieten allen weten voor dat nieuwe NDV-team uit te willen komen", vertellen initiatiefnemers Bert Kooij, Jan Alting, Pelle Sterk en Cees de Jong. Inmiddels beschikt NDV over veertien spelers voor het nationale tiental. "Daar zitten ook gastspelers bij van andere verenigingen die speciaal hiervoor lid van NDV zijn geworden", zegt voorzitter Bert Kooij. De nationale competitie brengt de NDV-ers ver van huis. "We gaan naar Wageningen, Tilburg, Eindhoven en Hoensbroek. Maastricht is de verste reis. Dat is al gauw 180 kilometer. "Het zijn geen damavonden meer, maar complete damdagen. De wedstrijden beginnen om 12:00 uur. Soms vertrekken we 's morgens om half tien en zijn pas 's avonds om een uur of zeven weer thuis", lachen de initiatiefnemers. "Maar iedereen is enthousiast en we merken dat de sfeer van de clubavonden overslaat op ons nationale team. Bovendien is dammen op zaterdag heerlijk rustig. Doordeweeks moet je je vaak haasten om op tijd te komen. Op zaterdag hoef je je alleen op het dammen te concentreren." Wel moeten de NDV-ers wat meer 'ingetogen' zijn met hun gebruikelijke damhumor en -analyses. Waar het op damavonden in Nieuwland zeker in het begin van de partijen altijd bar gezellig is, moet het bij landelijke wedstrijden muisstil zijn. Maar, benadrukken de initiatiefnemers, deelname aan de nationale competitie bevalt uitstekend. "Het niveau ligt wat hoger en het is leuk om tegen nieuwe tegenstanders te spelen." In de regio ontmoeten de Nieuwlanders soms al tientallen jaren dezelfde tegenstanders. "Nu is het elke keer spannend tegen wie we spelen. Wat ook opvalt: in de regio overheerst het aantal 60-plussers, landelijk kom je veel meer jeugd tegen. Talenten die elke week les krijgen. Ze zijn theoretisch goed onderlegd en spelen erg aanvallend. Ze zijn maar een paar turven hoog, maar je hebt er je handen vol aan."

Deelname aan de landelijke competitie zorgt wel voor extra kosten. Voorzitter Kooij: "We hebben nieuw materiaal moeten kopen, zoals digitale klokken. Daarnaast hebben we te maken met extra reis- en verblijfskosten én zaalhuur." Een aantal jaren geleden steunde de lokale Univé de club al eens met materiaal. "Nu zorgt Univé Leksprong opnieuw voor een mooie financiële ondersteuning. Door deze bijdrage kan het nationale NDV-team zichzelf bedruipen. Daar zijn we erg dankbaar voor." Overigens: NDV heeft haar 'gewone' clubavond op dinsdag vanaf 20:00 uur in gebouw Brandpunt. Belangstellenden zijn hartelijk welkom om een kijkje te komen nemen of een partijtje te spelen.