Laatste Lingewaalse begroting vol lekkers

asperen • De gemeenteraad van Lingewaal bespreekt donderdagavond 9 november de laatste begroting voor de herindeling met Geldermalsen en Neerijnen. Conclusie: de financiën zijn op orde en het college heeft voor elke kern wel iets moois in petto.

Wethouder Financiën Govert van Bezooijen is dan ook dik tevreden over de stand van zaken. "We laten een gezonde toko achter. We hebben een sluitende meerjarenbegroting en een goede reservepositie. Door voorzichtig financieel beleid te voeren en de hand op de knip te houden, hebben we veel kunnen realiseren." En dat gaat nog even door, want het college heeft door de herindeling een maand of negen langer de tijd om het voorgenomen beleid – waarbij het Manifest van Lingewaal het voornaamste kompas is – uit te voeren. "In 2018 gaan we veel projecten van het Manifest afronden of in de steigers zetten. We hebben die projecten in overleg met onze fusiepartners zeker gesteld." Het Lingewaalse college benadrukt dat het niet gaat om nieuwe beleidsvoornemens, maar de uitvoering van projecten en plannen waarvan de voorbereiding al eerder is begonnen. In de begroting voor 2018 komt elke kern op die manier wel aan haar trekken.

In Asperen wordt geld uitgetrokken voor een fraaie speeltuin, er is een extraatje voor de afronding van de Stadswal in Heukelum en er wordt gekeken naar de verkeersveiligheid in beide kernen. Maar ook de rotonde bij Herwijnen staat voor volgend jaar op het programma. "Dat speelt al jaren. Het kost in totaal zo'n 1,3 miljoen euro en we doen het samen met de provincie. De gemeente neemt het grootste deel daarvan voor haar rekening." Ook komt er een visie voor Vuren waar nogal wat locaties braak liggen. De opzet wordt eerst gepresenteerd aan de raad, daarna kunnen de bewoners er hun zegje over doen. In Spijk gaat het CPO-project komend jaar van start en de voorbereiding voor de bouw van (brede) scholen en de gymzaal in Asperen, Heukelum, Spijk en Herwijnen gaat gestaag door. En als klap op de vuurpijl stijgt de OZB in 2018 nauwelijks: slechts 0,5 procent.

André Bijl