Burgerinitiatief speeltuin wordt gecombineerd met ijsbaan

Speeltuin fraaie afronding sportzone

asperen • Het college heeft hiervoor 155.000 euro uitgetrokken in de begroting voor 2018. Die begroting staat komende donderdag op de agenda van de Lingewaalse raad.

Al eerder was er sprake van de mogelijke aanleg van een flinke speeltuin in de omgeving van het gemeentehuis, maar die locatie blijkt inmiddels minder geschikt. Vanwege de gemeentelijke fusie van Lingewaal met Geldermalsen en Neerijnen bestaat de mogelijkheid dat het gemeentehuis wordt afgestoten. Een speeltuin in de achtertuin is voor een nieuwe huurder of koper minder aantrekkelijk. Vandaar dat nu gekeken wordt naar de 'sportzone' langs de Leerdamseweg waar ook de ijsclub is gehuisvest. "We willen fors investeren in de nieuwe speeltuin", leggen de wethouders Govert van Bezooijen en Griedo Bel uit.

Burgerinitiatief

Het idee van een speeltuin is drie jaar geleden ontstaan door een burgerinitiatief. "De ijsclub en de initiatiefnemers van de speeltuin willen nu met elkaar in zee. De gemeente ondersteunt het project financieel, van beide andere betrokkenen verwachten we ook een bijdrage." Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan zelfwerkzaamheid en andere hand- en spandiensten bij de uitvoering van het project. Door 'slimme combinaties' wil het college de mogelijkheden op deze locatie maximaal benutten. Zo kreeg onlangs paardrijvereniging De Waddesteijnruiters een forse parkeergelegenheid waar wel de voorwaarde aan werd gekoppeld dat het parkeerterrein ook door andere verenigingen kan worden gebruikt. "Het gaat echt om 'win-win' situaties."

Het college verwacht dat de combinatie van een mooie speeltuin – mogelijk met een trapveldje - en een ijsbaan voor een verdere verfraaiing zorgt van de strook langs de Leerdamseweg. "Er ontstaat een sportzone van de sporthal met de voetbalvelden tot aan de waterberging bij het gemeentehuis. Het wordt zo een fraai geheel, bovendien kunnen alle inwoners profiteren van de voorzieningen die er komen." De keuze voor deze locatie houdt wel in dat de plannen voorlopig even in de koelkast moeten, omdat deze plek de komende tijd dient als tijdelijke huisvesting voor christelijke basisschool De Open Poort vanwege de bouw van de nieuwe Brede School in Asperen. "Dat betekent dat de ijsbaan mogelijk twee winters niet gebruikt kan worden. In ieder geval in de winter van 2018/2019 en misschien ook al deze winter." De komende tijd wordt besteed aan het maken van plannen. "Dan kunnen we zodra de locatie beschikbaar komt aan de slag."

Rafke van Est is een van de initiatiefnemers die zich sterk maakt voor de speeltuin. Inmiddels telt de Speeltuinvereniging zo'n 130 leden. "Het draagvlak is groot. Eerst waren er plannen voor het bos bij het gemeentehuis, dat gaat jammer genoeg niet door", zegt de inwoonster van Asperen die mikt op een grote speeltuin in plaats van de kleine speelplekken elders in Asperen. "Onze droom is om er een heel mooie speeltuin van te maken waar de allerkleinsten terecht kunnen, maar waar ook de jeugd tot een jaar of twaalf zich kan vermaken. Het zou mooi zijn als er ook een trapveldje bijkomt. Wat dat betreft is de speeltuin in Heukelum ons grote voorbeeld. Maar dat kost natuurlijk wel veel geld." Over de exacte invulling wil ze liever nog geen uitspraken doen. "We moeten eerst met de gemeente en het bestuur van de ijsclub om de tafel." Als het aan het college van B&W ligt, wordt de speeltuin in de loop van 2019 gerealiseerd.

André Bijl