Aandacht voor de reformatie

leerdam • Kerk aan de Linge staat met twee activiteiten in november stil bij 500 jaar reformatie. In de Bethelkerk is zondag 12 november de voorstelling 'Kom naar voren' te zien en in De Kandelaar is vrijdag 17 november een informatieavond met als thema 'Over één geloof en 500 jaar verdeeldheid'.

De publicatie van de stellingen van Maarten Luther vormde vijfhonderd jaar geleden de start van de reformatie. Kerk aan de Linge besteedt hier aandacht aan door de voorstelling 'Kom naar voren' van verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda naar Leerdam te halen. Hierin vertellen elf bekende en minder bekende helden en heldinnen van de reformatie hun verhaal aan de hand van een origineel voorwerp uit die tijd. In tekst en beeld, begeleid door de klanken van de accordeon, komen de historische personen tot leven. Denk aan zoon Hans Luther, Hendrik de Bakker, broer van de eerste martelaar van de reformatie in Nederland, Johannes Calvijn, Catharina van Bora, de echtgenote van Maarten, Christoffel Plantijn, de grote drukker van de reformatie. Kees Posthumus ontving vorige week de J.B.Th. Spaanprijs voor 'Kom naar voren'. Deze prijs wordt toegekend aan mensen die op artistieke of publicitaire wijze een opmerkelijke bijdrage leveren aan het christelijke of kerkelijke leven in Nederland. De voorstelling is op zondag 12 november en begint om 16:00 uur. De toegang is gratis.

Kerk aan de Linge organiseert vervolgens op vrijdag 17 november in De Kandelaar een informatieavond met als thema 'Over één geloof en 500 jaar verdeeldheid'. Luther mag dan de naam hebben, hij was niet de eerste en zeker niet de enige die de kerk wilde hervormen. Aanvang is 19:30 uur.