• Cees Gielis bij zijn tentoonstelling.
• Cees Gielis bij zijn tentoonstelling. Foto: aangeleverd

Fototentoonstelling over Bhutan

schoonrewoerd • In natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd is tot eind dit jaar een fototentoonstelling over Bhutan te zien. De expositie werd afgelopen week officieel geopend.

Cees Gielis, onderzoeker bij Naturalis, maakte de foto's, hij bezocht het land - ingeklemd tussen China en India - dit jaar twee keer.

Gielis bezocht het land voornamelijk om insecten te bestuderen. Bhutan is een bergstaat, met hoge bergruggen en diep uitgesneden dalen. Deze geografie maakt dat de natuur kenmerken heeft van het Euro-Aziatische faunagebied waar China toe behoort, maar ook van de oriëntaalse fauna waar India deel van uitmaakt. In Bhutan zijn overgangszones naar deze fauna's herkenbaar. De hoge bergruggen vormen een fysieke scheiding die dit hebben kunnen veroorzaken. Deze scheiding door hoge bergen heeft er ook toe geleid dat de menselijke populatie sterk gescheiden van elkaar heeft geleefd, waardoor er in een land dat iets groter is dan Nederland, negen hoofdtaalgroepen zijn met 28 verschillende talen. De culturen van deze mensen tonen ook een grote diversiteit.

Gielis vertelt: "Tijdens mijn eerste reis was me dit reeds snel opgevallen, en ik heb dan ook op verschillende plaatsen in het land foto's gemaakt van de mensen en de culturele vormen. Voor de huidige tentoonstelling heb ik een keuze gemaakt uit de portretten van mensen die ik ben tegen gekomen in dit mooie land."

De Schaapskooi is elke donderdagavond open en zaterdag overdag.


q www.natuurcentrum.nl