• Lichtjesavond Leerdam, respectvol en emotioneel
• Lichtjesavond Leerdam, respectvol en emotioneel Foto: Nico van Ganzewinkel

Derde Lichtjesavond voor regio Leerdam

leerdam • Ook dit jaar vindt op de Algemene Begraafplaats in Leerdam een Lichtjesavond plaats. Donderdag 14 december kunnen nabestaanden op een bijzondere manier stilstaan bij hun dierbare overledenen.

"Op de begraafplaats ontsteken we die avond honderden lichtjes om de mensen te gedenken van wie we afscheid namen. Vorig jaar verwelkomden we bijna 750 bezoekers die op hun eigen, persoonlijke manier hun herinneringen deelden", zegt initiatiefnemer Ben de Weerd, uitvaartleider bij Begrafenisonderneming Leerdam en Omstreken. Volgens De Weerd gedenkt ieder mens op zijn/haar eigen manier. "Waar de één dat in stilte doet, zoekt de ander bewust gezelschap. Gedenken betekent voor iedereen iets anders. Daar is tijdens de Lichtjesavond ook alle ruimte voor: met zang, met een gedicht, in woord en in gedachten, alleen of met elkaar."
In de herfst keert de natuur naar binnen. De dagen worden korter en de nacht werpt zijn schaduw vooruit. Ben de Weerd: "Juist in die donkere dagen is het fijn om elkaar wat licht en warmte te geven. Daarom komen we op deze avond samen. De begraafplaats is prachtig verlicht en er heerst een intieme, ingetogen sfeer. Familieleden en vrienden, jong en oud, brengen een bezoek aan één of meerdere graven. Ze geven woorden aan hun gemis, laten hun gedachten in stilte gaan – soms naar andere plaatsen of tijden - luisteren naar zang of maken een mooi herinneringsgebaar. Dat maakt de Lichtjesavond tot een onvergetelijke avond, waarbij we met elkaar ook het leven vieren."

Begin november vindt van oudsher 'Allerzielen' plaats: de dag waarop de katholieke gemeenschap haar doden gedenkt. De achterliggende bedoeling van deze dag sprak echter veel meer mensen aan. Dat was het begin van het initiatief dat door vrijwilligers van de LBV Uitvaartgroep in 2015 werd vertaald naar de eerste Lichtjesavond voor Leerdam en omgeving. Die eerste keer bleek al dat het initiatief in een grote behoefte voorzag. Zo'n 500 bezoekers bezochten deze eerste avond, vorig jaar steeg dat aantal al naar circa 750 belangstellenden. "We hopen dat er dit jaar nog meer mensen komen. Ondanks die overweldigende belangstelling behoudt het evenement zijn unieke en intieme karakter. Er is nog steeds volop ruimte voor persoonlijke beleving, met respect voor de verschillende manieren waarop mensen met hun gevoelens omgaan. Daarop proberen we juist in te spelen door een grote variëteit aan activiteiten aan te bieden die leven en dood met elkaar verbinden." Omdat de Lichtjesavond Leerdam niet vanuit een bepaalde kerkelijke of maatschappelijke groepering wordt georganiseerd, heeft de bijeenkomst een neutraal karakter. Zodoende kan iedere bezoeker - ongeacht religieuze of culturele achtergrond - zich door deze herdenking aangesproken voelen. "Jong en oud is welkom, voor iedereen is iets te doen. Op deze manier kunnen mensen uiting geven aan hun wens tot gedenken", zegt De Weerd die benadrukt: "Alle belangstellenden zijn op donderdag 14 december van harte welkom op de begraafplaats aan de Tiendweg. De verbinding door de liefde blijft. Dat is zo goed voelbaar op deze avond."