• Veel variatie tijdens de Glas- en Keramiekbeurs
• Veel variatie tijdens de Glas- en Keramiekbeurs Foto: Dick Aanen

Glas- en Keramiekbeurs was 'toppie'

leerdam • "Het was helemaal toppie", glimlacht Harm Wolthuis over de in het weekend gehouden Glas- en Kermamiekbeurs in Het Dak en Berenschot. De organisator van het driedaagse evenement heeft vrijwel uitsluitend positieve reacties ontvangen.

De beurs werd bezocht door zo'n drieduizend bezoekers, dat zijn er achthonderd meer dan in 2015. Wolthuis: "Ik heb heel veel complimenten gehad. De bezoekers vonden het prachtig." In totaal 106 kunstenaars hadden dit jaar een stand gehuurd. Ook zij waren zeer tevreden over de massale belangstelling. "We hebben dit jaar ook veel meer aandacht besteed aan de totale uitstraling van de beurs", zegt Wolthuis. "Vroeger liep je als bezoeker als het ware door smalle straatjes, nu had je het gevoel op een groot plein rond te lopen. Dat pakte heel positief uit."

Er waren dit jaar veel hoogtepunten. Tijdens de beurs was er bijvoorbeeld een aparte ruimte gereserveerd voor de gevierde Leerdamse glaskunstenaar Bernard Heessen. Veel lof oogstte Hans Janssen met zijn glas geboetseerde transparante koppen. Dat gold zeker ook voor het werk Josja Caecilia Schepman, die haar opvallend vrolijke wezentjes (monstertjes, diertjes) mocht tonen op het podium van de grote zaal van Het Dak. Sjors Driessen werd dit jaar unaniem uitgeroepen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd 'Het Nieuwe Drinkglas'. Met 'Shotje' maakte hij een glas dat imponeert en amuseert. "Een strak en mooi ding", aldus de jury. "De combinatie van geblazen glas met vleugels van vlakglas zorgen voor een elegant ontwerp. Er kan uit gedronken worden, maar het is ook een aantrekkelijk klein object."

Glasobject

Uiteraard was er ook veel aandacht voor het beursobject dat is ontworpen door Jessica Homich, getiteld Sundial. Inmiddels is ook bekend gemaakt wie het glasobject voor de Glas- en Keramiekbeurs 2018 mag ontwerpen. De eer valt te beurt aan De Noorse kunstenaar Geir Nustad, die sinds 2012 onder ander werkzaam was bij de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Hij wil met zijn vernieuwende werk een brug slaan tussen kunst, design en vakmanschap.

Nieuw dit jaar was de buitententoonstelling 'Glas en keramiek in de polder', samengesteld door Piet Augustijn. Het publiek reageerde enthousiast op de installaties. "Het leuke is dat van de tien objecten er twee zijn verkocht", zegt Wolthuis. Het kunstwerk 'Blue line' is aangekocht door de gemeente Leerdam. Het kunstwerk is aangeboden aan de organisatie van de Glaskunstbeurs en krijgt een permanente plek in het Molenpark. Wethouder Cees Taal: "Het aanbieden van het kunstwerk is vooral een uiting van onze grote waardering voor de organisatie voor het neerzetten van een prachtige professionele Glas- en Keramiekbeurs. De beurs is van groot belang voor Glasstad Leerdam."