• Jonne van Zanten maakt gebruik van de POPtalk-methode.
• Jonne van Zanten maakt gebruik van de POPtalk-methode. Foto: Dick Aanen

Jonne van Zanten wordt kindercoach

beesd • Jonne van Zanten uit Beesd is begin deze maand gestart met coachingspraktijk Focus, gericht op baby's, kinderen en jongeren.

Jonne werkt nu nog fulltime als kinder- en jeugdverpleegkundige in het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. "Wat ik ga doen ligt in het verlengde waar ik nu al dagelijks mee bezig ben. Ik kom in mijn werk van alles en nog wat tegen: van huilbaby's', kinderen met functionele klachten, tot aan jongeren met sociale problematiek. Ik doe dit werk 27 jaar en heb veel ervaring opgedaan met kinderen die lichamelijke klachten en pijn ervaren, doordat ze psychisch in de knoop zitten. Voor deze groep wil ik graag iets betekenen."

Tijdens haar opleiding heeft Jonne zich gespecialiseerd in kinderen die te maken krijgen met rouw en verlies. "Denk bijvoorbeeld aan kinderen van wie één van de familieleden is overleden of kinderen die een echtscheiding meemaken." Verder gaat Jonne ook kinderen coachen die lijden aan een ziekte, aan een eetstoornis, slaapproblemen, aan zwaarmoedigheid of kinderen die worden gepest."

Playmobil

Jonne maakt in haar gesprekken met jonge kinderen vaak gebruik van de POPtalk, een methode voor het visualiseren van moeilijke of traumatische situaties. "Ik doe dat met Playmobil-poppetjes. Het blijkt dat kinderen sins heel moeilijk kunnen verwoorden van hen nu precies dwarszit. Door met kinderen te praten en tegelijkertijd met de poppetjes aan de gang te gaan, krijg je goed zicht op de situatie. Wat de kinderen niet onder woorden kunnen brengen, komt in hun spel goed naar voren."

In vergelijking met vroeger zijn kinderen van nu veel rustelozer. Door social media krijgen ze de hele dag te maken met prikkels van buitenaf. Jonne: "De adviezen die ik in dat soort situaties geef grijpen vaak heel eenvoudig terug naar de ouderwetse trits van 'rust, reinheid en regelmaat'." Jonne heeft veel baat door haar jarenlange ervaring als kinder- en jeugdverpleegkundige. In het Antoniusziekenhuis gaat Jonne met een aantal kinderartsen de 'buikpijn poli' opzetten. "Kinderen die langdurig en zonder aanwijsbare oorzaak gebukt gaan onder buikpijnklachten leren beter met hun klachten om te gaan door hypno-therapie. Een geweldige techniek waarbij kinderen vanaf zes jaar zichzelf kunnen helpen." Jonne wil deze techniek ook in haar eigen praktijk bij bepaalde situaties toepassen.

Jonne is van plan om één of twee dagen aan de slag als coach. "Maar ik blijf voorlopig ook gewoon werken in het ziekenhuis. Ik vind het namelijk heel belangrijk om sommige situaties terug te koppelen met de kinderarts."

Meer informatie via:

q www.focuscoachingbeesd.nl