woensdag 1 november

Markante vrouwen
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Tijdens deze bijeenkomst van de Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen komt RAR Tiel een lezing geven over markante vrouwen uit de Betuwe. De aanvang van de avond is 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

donderdag 2 november

Spullen inleveren
19:30-20:30, Waardenburg, kerkelijk centrum De Oude School. In Waardenburg vindt weer een inzameling plaats voor de kerkmarkt die in juni plaatsvindt. Tussen 19:30 en 20:30 uur kunnen mensen oude spullen, boeken, tweedehands kleding, serviesgoed en kleine meubelen inleveren bij De Oude School. In principe is alles welkom dat nog bruikbaar is. Ook oud ijzer mag ingeleverd worden. Alleen grote meubelstukken, orgels, matrassen en beddengoed is niet welkom.

vrijdag 3 november

Jubileum vv Ophemert
19:00-21:00, Ophemert, kantine vv Ophemert. Voetbalvereniging Ophemert bestaat 50 jaar en viert dit met een uitgebreid feestprogramma, te beginnen met een receptie in de kantine. Iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt is welkom, met name oud-trainers, coaches en leden van het eerste uur zijn welkom. Ook op zaterdag zijn er activiteiten, zo is er een clinic door sc Heerenveen voor alle jeugdteams en een jubileumtoernooi voor senioren. Tot slot is er zaterdagavond van 20:00 tot 01:00 uur een afsluitend feest. Meer informatie is te vinden op de website. www.vvophemert.nl

Klaverjassen
20:00, Vianen, clubgebouw De Stek. Hengelsportvereniging De Reiger houdt een kaartavond voor leden en niet-leden. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro. Clubgebouw De Stek aan het Hazelaarplein is geopend vanaf 19:30 uur.

Historische avond in de Beurs
20:00, Geldermalsen, schenkerij De Beurs. Historische avond in Geldermalsen. De avond start met een fotoquiz door historicus en verzamelaar Martin IJzerman over de kerken in de regio. Ria Mink, bestuurslid van de historische kring West-Betuwe en werkzaam bij het Regionaal Archief Rivierenland (RAR), vertelt hierna een aantal historische verhalen naar aanleiding van interessante archiefbronnen uit de collectie van het RAR. Vervolgens zal Martin IJzerman aan korte lezing geven over de armenzorg in Buurmalsen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de armenzorg in het begin van de zeventiende eeuw in Buurmalsen en ontdekte dat dat een prachtig doorkijkje geeft in de lokale samenleving. Op deze avond vertelt hij hoe je in die tijd tot armoede kon vervallen en welke mogelijkheden je dan nog had om te overleven. Er passeren allerlei mensen de revue zoals een schamele vrouw of een soldaat, maar ook allerlei soorten voedsel en voedselprijzen. De avond wordt afgesloten met een aantal korte historische films uit de regio.

LingeFilm: 'The beguiled'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'The beguiled' te zien, een beklemmende thriller van Sofia Coppola (Lost in Translation, Marie Antoinette). Met de constante dreiging van de oorlog op de achtergrond, wordt een gewonde soldaat (Colin Farrell) gevonden in de tuin van een meisjesinternaat, gerund door Miss Martha (Nicole Kidman). Onmiddellijk ontstaat er een intense spanning tussen de bewoners van de kostschool en de ongenode gast. Statische cameravoering, het minimale aan effecten en muziek zorgen voor een perfecte focus op de acteurs, de dialogen en het plot. Totdat de spanning oploopt tot het kookpunt en de film ontploft. Bekroond op het filmfestival in Cannes met de prijs voor Beste Regie.

Over Reilinghplein
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In de talkshow Editie Leerdam komt onder meer het Dokter Reilinghplein aan de orde, vanwege de plannen om het plein opnieuw in te richten. Daarnaast komt ook de eventuele verkoop van de gemeentelijke aandelen van Eneco voorbij. Harry Wolting, fractieleider van ChristenUnie Leerdam, schuift aan om te vertellen waarom zijn partij voor het behoud van deze aandelen is. Tom van Campenhout is ook te gast bij Editie Leerdam, hij heeft zich in de voormalige harpwinkel aan de Markt gevestigd. Hij geeft er cursussen tekenen en schilderen voor jong en oud en biedt zijn grote benedenruimte aan voor exposities en podiumkunsten als performances, poëzievoordrachten en muziek. Daarbij zoekt hij samenwerking, niet alleen met collega-kunstenaars maar ook met scholen, bedrijven, middenstand en kerken. Hij komt hierover vertellen. Voor muziek zorgt Peter 't Hooft deze avond, hij speelt op zijn accordeon. De talkshow vindt plaats in het theater van GO en begint om 21:00 uur, de foyer is open vanaf 20:30 uur. De entree is gratis, iedereen is welkom, ook om mee te discussiëren.

zaterdag 4 november

Boekenmarkt
15:00-18:00, Enspijk, De Dorpskamer. In De Dorpskamer in Enspijk vindt een kleinschalige boekenmarkt plaats. Tussen 15:00 en 18:00 uur zijn mensen welkom. Ook het inleveren van boeken is dan mogelijk, deze worden dan meteen weer te koop aangeboden. Bovendien is De Dorpskamer op zoek naar oude foto's en ansichtkaarten voor het aanleggen van een verzameling.

Chinese film met eten
18:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Eerste avond van vierdelige filmcyclus van moderne Chinese cinema. Film van 'vijfde generatie' filmregisseurs in de volksrepubliek. Over hoe 'gewone' mensen in China de Chinese leider Mao Zedong hebben ondergaan; de Honderd-Bloemencampagne, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Om 18:00 uur Chinees diner (reserveren noodzakelijk), toelichting op de film door filmexpert Marc Westermann om 19:30 uur, aanvang film: 20:00 uur (reserveren niet nodig).
www.stroomhuisneerijnen.nl

Bingoavond
19:30, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Sport Verenigt Zijderveld (SVZ) organiseert een bingoavond in Zijderveld. Er zijn verschillende prijzen te winnen, de hoofdprijs is een weekendje weg. De zaal is open om 19:30 uur, aanvang van de avond is 20:00 uur.

Najaarsconcert
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Muziekvereniging Wilhelmina houdt haar najaarsconcert in dorpshuis De Poort. Om 19:30 uur wordt het publiek getrakteerd op muziek uit bekende films met bijpassende beelden. Zowel het jeugdorkest als de fanfare van de Herwijnense muziekvereniging speelt deze avond stukken gebaseerd op films. Veel melodieën zijn meteen herkenbaar, zoals de tune van 'Mission impossible' en de hit van Bryan Adams uit 'Robin Hood'. Bij sommige andere films is de muziek minder algemeen bekend, maar zeker de moeite van het beluisteren waard. Beide orkesten staan onder leiding van dirigent Ron van Duffelen. Om in de stemming te komen, ligt er voor elke bezoeker een kleinigheidje klaar bij de entree. De toegang is gratis voor donateurs, andere liefhebbers betalen 2,50 euro.

LingeFilm: 'Dunkirk'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'Dunkirk' te zien. De film belicht de complete chaos van de honderdduizenden Britse en geallieerde troepen die geen kant meer op kunnen in Duinkerken tijdens WOII. Dunkirk opent met de 400.000 gelande geallieerden die worden omringd door de vijand. Gevangen op het strand van Duinkerken worden ze voortdurend beschoten, gebombardeerd en belegerd door de Duitse bezetter. Als kijker val je direct in het heetst van de strijd. Gebaseerd op ware feiten komen de Engelse burgers in actie met operatie Dynamo: met vissersboten, sleepboten en sloepen proberen de Engelsen de soldaten heelhuids thuis te krijgen. Ook te zien op zondagmiddag 5 november.

zondag 5 november

Klezmermuziek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Klezmermuziek, Jiddische en Sefardische liederen met Rolinha Kross en het Odessa Klezmer Trio. Entree: vijftien euro inclusief consumpties. Reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Uur Q met Bert Konterman
16:30, Vuren, De Morgenster. De bekende oud-profvoetballer Bert Konterman is te gast bij de Uur Q-bijeenkomst in de gereformeerde kerk De Morgenster in Vuren. Konterman speelde als verdediger bij Feyenoord, Glasgow Rangers en kwam ook uit in het Nederlands elftal. Hij vertelt in Vuren over zijn tijd als actief voetballer en wat het geloof in zijn leven betekent. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen en na afloop kan er onder koffie met een broodje nog met hem en anderen worden nagepraat. Iedereen is welkom, de middag begint om 16:30 uur.

Jeugddienst
18:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. Jeugddienst in de gereformeerde kerk, thema is: 'Het regent zonnestralen'. Dominee De Bree en Kinga Ban verlenen hun medewerking aan de dienst.

Taizé-dienst
18:30, Asperen, gereformeerde kerk. In de gereformeerde kerk in Asperen vindt een Taizé-dienst plaats. In het dorpje Taizé in Frankrijk bevindt zich een oecumenische kloostergemeenschap die al jaren lang mensen, waaronder met name veel jongeren trekt. Gedurende een periode logeren ze op het terrein van de monniken en voegen ze zich in het dagritme van het klooster. Bij de diensten in het klooster valt vooral de rustige sfeer op. Iedereen zit op de grond of gebruikt speciale kleine krukjes. De liederen bestaan uit korte zinnen in diverse talen die meerdere keren achter elkaar gezongen worden met een rustige muzikale begeleiding. Daarbij wordt er uit de Bijbel gelezen en is er ruimte voor stilte. Dominee Joost Schelling leidt in Asperen een dienst die hierop is geïnspireerd. Iedereen is welkom vanaf 18:30 uur.

maandag 6 november

Buurtontmoetingsplek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open, deze keer is Rick Wielinga aanwezig om computerproblemen op te lossen. Verder is iedereen welkom voor een kop koffie, een praatje of een spelletje.

woensdag 8 november

Wandelen met senioren
10:00-13:00, Beesd, parkeerplaats van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De volgende wandeling met senioren vindt plaats op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De deelnemers vertrekken om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Het gaat om een wandeling van acht kilometer. De koffiestop is in De Stapelbakker. Retourtijd ongeveer 13:00 uur. Omdat het de laatste wandeling van het seizoen is, gaan enthousiastelingen na afloop in De Stapelbakker pannenkoeken eten. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom (06-43915192).

KLEDINGMAKENDOEJEZO
10:00-12:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De initiatiefnemers van KLEDINGMAKENDOEJEZO helpen belangstellenden weer met het maken van kleding, broeken inkorten en patronen overnemen. Iedereen is welkom en de koffie of thee staat klaar.

Voorleesuurtje
15:00-16:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Wekelijkse voorleesuurtje van 15:00 tot 16:00 in Bibliotheek Leerdam.

Open eettafel
17:00, Haaften, Burcht van Haeften. Maandelijkse open eettafel in Haaften, de ontvangst is om 17:00 uur. De maaltijd verschijnt om 17:30 uur aan tafel, deze keer staat er chili con carne op het menu. Deelname kost elf euro, inclusief een drankje en koffie. Aanmelden moet voor zondag 5 november op te geven bij Roelie de Jong via 0418-591315 of Coby van Oosterum via 0418-591937.

vrijdag 10 november

Jamsessie
20:30, Leerdam, stadspodium GO. REDDSOME - artiestennaam van Pascal Vermeulen - verzorgt een jamsessie in GO voor zowel beginnende als gevorderde muzikanten. Naast Vermeulen bestaat REDDSOME nog uit Maurice van den Dool (drums) en Bas Bach (basgitaar). In 2016 kwam er een debuutalbum uit: 'Coming home', REDDSOME werkt nu aan een nieuwe ep. De jamsessie begint om 20:30 uur. Entree is gratis.