Oranjevaasje ter ere van verjaardag Beatrix

leerdam • Ter ere van de tachtigste verjaardag van prinses Beatrix presenteert Royal Leerdam Crystal het Oranjevaasje 'Beatrix 80!'. Het Koninklijk Huis ontvangt het eerste exemplaar.

Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen binnen de koninklijke familie. De Oranjevaasjes worden in de eeuwenoude Leerdamse Kristalfabriek handgevormd en mond geblazen van cristal supérieur, het meest zuivere kristal van Europa.

Grote Nederlandse kunstenaars en ontwerpers hebben hun naam al aan de traditie van de Oranjevaasjes verbonden. Royal Leerdam Crystal heeft ontwerper Frank Tjepkema gevraagd het nieuwste Oranjevaasje te ontwerpen. Tjepkema (1970) studeerde in 1996 cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven. In 2001 richtte hij zijn eigen studio Tjep op. Zijn werk is onder andere opgenomen in de permanente collecties van Het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Pompidou in Parijs en de Cooper Hewitt in New York. Frank Tjepkema heeft tweemaal de Dutch Design Awards gewonnen. Voor het nieuwste Oranjevaasje heeft hij zich laten inspireren door het getal acht waarvan de vorm van het vaasje is afgeleid. Dit staat vanzelfsprekend voor acht decennia maar ook voor het wiskundig symbool oneindig. De vaas opent zich op natuurlijke wijze aan de bovenzijde om een koninklijke kraag te vormen. De kraag wordt benadrukt met een verlopend patroon dat één geheel vormt met het object. Deze decoratie wordt met de hand aangebracht. Tjepkema: "De verwijzing naar een koninklijke kraag is in de context van een vaas zowel sierlijk als beschermend. Ik hoop dat het vaasje vanuit zijn bescheiden afmetingen de gepaste waardigheid en trots weet uit te stralen."

Oranjevaasje 'Beatrix 80' wordt in een beperkte oplage van driehonderd exemplaren uitgebracht en is vanaf vrijdag 3 november te bestellen via de webshop en in De Kristalwinkel.


q www.royalleerdamcrystal.nl