• Ray Kant verwacht dat het weer goed komt met Leerdam Sport.
• Ray Kant verwacht dat het weer goed komt met Leerdam Sport. Foto: Jeroen de Bruin

Aanvoerder Ray Kant heeft vertrouwen in Leerdam Sport'55

'Wij zijn te goed voor deze plek'

leerdam • Na enkele vette jaren vallen de resultaten bij Leerdam Sport'55 de laatste seizoenen ronduit tegen. Ook deze jaargang loopt het bepaald niet van een leien dakje in Leerdam-West. De ploeg van de nieuwe trainer Gerrie Schaap wist nog niet te winnen en staat onderaan in de 3e klasse C. Aanvoerder Ray Kant maakte zowel de opkomst als de 'afzink' mee.

Rond zijn zestiende maakte Ray Kant zijn debuut in het eerste elftal van Leerdam Sport. De club was toen net naar het zaterdagvoetbal overgestapt en stond voor een nieuw begin. "Het was nog met spelers als Pim van Dam en Marco Vink, mijn latere trainers", vertelt Kant. "Een heel leerzame tijd. We moesten toen, net als nu, veel richting Dordrecht. Van die jongens heb ik geleerd dat je je daar niet moet laten afbluffen."

Opmars

Met de komst van spelers als de broertjes Achraf en Akram Chentouf, Cyrill Menges, Mark Steenbeek, Tim Verdier en Marko Luksen werd de weg omhoog met een raketvaart belopen. Die weg eindigde uiteindelijk in de 1e klasse met daarin onder meer buurman LRC als tegenstander. "Dat was natuurlijk fantastisch", vertelt Kant. "Zeker de eerste wedstrijd bij ons thuis met zoveel publiek. Dat zal ik nooit vergeten."

Toch waren die ontmoetingen niet het hoogtepunt in de carrière van Kant. "Dat was toch het kampioenschap in de derde klasse. Vanuit de vierde- en tweede klasse promoveerden we via de nacompetitie. Ook heel mooi en dat hebben we zeker ook gevierd. Een titel is echter net wat specialer."

De eerste klasse was voor Leerdam Sport echter te hoog gegrepen. Zonder de naar FC Lienden vertrokken Luksen degradeerden de Leerdammers na één jaar alweer. "Dat was echt een hoger niveau, we hadden het heel moeilijk", weet Kant nog. "Dat geldt zeker ook voor mezelf. We promoveerden ieder jaar, dus we hadden geen tijd even te wennen aan het hogere niveau."

Fundament

Na die eerste degradatie zette de neergang van de rood-witten in. Succestrainer Pim van Dam stopte en ook steeds meer spelers zochten hun heil elders. De ploeg handhaafde zich nog één jaar in de tweede klasse, maar degradeerde ook daaruit. Afgelopen seizoen maakte Leerdam Sport in de derde klasse opnieuw een kleurloos jaar mee. "We hadden in die goede jaren gewoon een sterk team met spelers die het verschil konden maken", analyseert Kant. "We waren te snel gegroeid voor de club. Er lag geen fundament waarmee we het vertrek van die spelers konden opvangen."

Met de nieuwe, ervaren trainer Schaap hoopt Leerdam Sport weer wat kleur op de wangen te krijgen. Tot nog toe leidt dat echter nog niet tot goede resultaten. Afgelopen weekend wist Leerdam Sport opnieuw niet te winnen. De ploeg speelde met 0-0 gelijk tegen Streefkerk. Voor nu is dat even een steuntje in de rug. "Al vind ik wel dat Leerdam Sport thuis van een ploeg als Streefkerk moet winnen", zegt Kant. "We kampen echter met nogal wat blessures, waaronder ikzelf. In de situatie waarin we zitten is dit wel een prima resultaat."

Verantwoordelijk

Die blessures zijn volgens Kant het gevolg van een trainingsachterstand die nogal wat spelers hebben. "De laatste jaren onder Denny Zinhagel was de sfeer niet al te best. De trainingsopkomst was heel slecht. Soms stonden er maar vijf man op de training. Daar ben ik zelf ook schuldig aan, hoor. Ik ging ook niet altijd. Ik had gewoon geen plezier meer." Volgens Kant is dat onder Schaap veranderd. "Dat is een heel aardige man met veel voetbalverstand. De trainingsopkomst is weer goed." Als aanvoerder voelt Kant zichzelf verantwoordelijk om de sfeer goed te houden. "Ik probeer ook te werken aan het teamverband. Proberen te zorgen dat iedereen er dinsdag en donderdag is en dat we na trainingen en wedstrijden even blijven hangen voor een biertje."

Kant heeft er alle vertrouwen in dat het weer goed komt met Leerdam Sport. "Het heeft even tijd nodig, maar als we compleet zijn, zijn we echt te goed voor de laatste plaats. Een plek in de middenmoot is zeker nog mogelijk.

Maarten van Hoogevest