Aanpak voor hangjeugd in Herwijnen

herwijnen • Gemeente Lingewaal heeft jongerenorganisatie Connect2jeugd ingeschakeld om de overlast van hangjeugd in Herwijnen terug te dringen.

Dit schrijft het college van B&W in een brief aan de raad. "De kern Herwijnen kent een jongerengroep die zich op wisselende plekken in de openbare ruimte ophoudt en soms voor overlast zorgt. Dit leidt weer tot klachten van omwonenden en inzet van de politie die ze vervolgens weg stuurt." De jongelui gaan vervolgens naar plekken waar helemaal geen sociale controle is, wat volgens de gemeente niet wenselijk is "gezien van middelengebruik van sommige jongeren".

Connect2jeugd is gespecialiseerd in jeugdproblematiek en is ook in gemeente Neerijnen al actief. In Lingewaal krijgt de organisatie sowieso de opdracht om gebruikende jongelui naar de verslavingszorg te dirigeren. Maar ook is er de opdracht om Herwijnse jongeren een eigen plek te bieden, liefst binnen een bestaande voorziening. Dus bijvoorbeeld het dorpshuis of de voetbalvereniging. Bovendien moet Connect2jeugd de relatie van de jongeren met de omgeving herstellen en de jeugd activeren. De organisatie is voorlopig tot en met het einde van dit jaar gecontracteerd. Gemeente Lingewaal wil in december bekijken of de aanpak van Connect2jeugd werkt en of haar hulp ook in 2018 nodig is.