Raad: 'inspraak inwoners prima, maar wel met afspraken vooraf'

Motie van afkeuring voor college

leerdam • De fracties van PvdA, SGP, CDA, VVD en CU stelden vast dat het college - en met name wethouder Teus Meijdam - het raadsbesluit over het project 'Achter de Pijp' in Leerdam-West niet volledig heeft uitgevoerd.

De overgrote meerderheid van de raad sprak in november 2016 via een amendement uit dat de raad de kaders en uitgangspunten van dit project wil vaststellen, voordat het werk wordt uitgevoerd. Donderdag constateerden deze fracties dat de wethouder dit heeft verzuimd. "Wij hechten erg aan de kaderstellende rol van de raad', zei PvdA-leidster Christel van 't Pad die vaststelde dat de aanbesteding al in een vergevorderd stadium is, terwijl het college de uitgangspunten nog niet aan de raad heeft voorgelegd. Van 't Pad constateerde dat raad en college worstelen met de vraag hoe moet worden omgegaan met burgerparticipatie: het project Achter de Pijp wordt mede vorm gegeven door de inbreng van de bewoners. "Het is heel goed dat mensen betrokken zijn bij hun wijk, maar het is niet de bedoeling dat bewoners met een blanco vel op pad worden gestuurd en de raad aan het einde van het traject alleen maar 'ja' kan zeggen." Van 't Pad wees erop dat Meijdam als raadslid de kaderstellende rol van de raad wél serieus nam. "Nu hij wethouder is, lijkt hij de raad toch wat minder belangrijk te vinden." Volgens haar is de raad eindverantwoordelijk voor het verloop van burgerparticipatie. "Wij zorgen er voor dat alle belangen worden meegenomen en alle betrokkenen ook echt betrokken worden. We moeten kunnen laten zien hoe de participatie is meegewogen en wat onze overwegingen waren om tot een besluit te komen", aldus Van 't Pad die vond dat duidelijke kaders vooraf zorgen voor een duidelijk speelveld. Haar conclusie: "Wij vinden dat het college een essentieel onderdeel van het raadsbesluit opzij heeft geschoven en hiermee de raad heeft geschoffeerd. We kunnen dit niet zomaar laten passeren. Laat dit voor het college - en de wethouder in het bijzonder - een ernstige waarschuwing zijn dat wij onze kaderstellende rol serieus nemen."

"We zijn zeer teleurgesteld dat de wethouder het raadsbesluit niet uitvoert", vond ook SGP-voorman Matteo de Visser. "De wethouder voelt daar niet zoveel voor, maar hij moet het wel doen. Het amendement moet worden uitgevoerd, het aantasten van de positie van de raad is onaanvaardbaar. Laat dit een dringende waarschuwing zijn." Ook CDA, VVD en ChristenUnie steunden de motie. VHL Lokaal-voorman Hans van den Berg noemde de 'aanval' op het college 'onder de maat'. "Wat gaat u ver. Ik schrik hier van. Ik keur deze motie af."

Excuses

Wethouder Meijdam betreurde de gang van zaken en bood zijn excuses aan. "Dit is even slikken. Het is nooit de bedoeling geweest het raadsbesluit niet uit te voeren." De wethouder wilde in het kader van de burgerparticipatie eerst met de inwoners praten en daarna de resultaten aan de raad voorleggen. "Onze aanpak om van buiten naar binnen te werken, zorgt voor een andere benadering. We zijn in dat proces als raad en college zoekende. Deze keer hebben we de plank misgeslagen. We wilden dit project samen met de inwoners uitvoeren. Blijkbaar zijn we de raad daarbij kwijt geraakt." Meijdam vertelde dat in november de aannemer de raad komt vertellen hoe hij de klus – na overleg met de wijkbewoners – wil klaren. "Dan kan de raad wijzigingen aanbrengen, dingen schrappen of juist zaken toevoegen." In tweede instantie wilde de raad weten hoever het proces inmiddels is gevorderd. "Kunnen wij de kaders nog vaststellen of bent u al verplichtingen aangegaan", vroeg SGP-er De Visser. "Kunt u nog terug als we straks niet akkoord gaan met de plannen", vulde CDA-leidster Martine Visser aan. Meijdam: "De raad komt volledig aan bod. Als er wijzigingen zijn, moeten we daar met de aannemer over praten. Als u alles op z'n kop zet, kan dat inderdaad consequenties hebben."

Ondanks de excuses van de wethouder steunde de raadsmeerderheid de motie van afkeuring. Matteo de Visser: "Vreselijk dom om een raadsbesluit niet uit te voeren. En als we dat nu alsnog zouden willen, heeft dat gevolgen voor de voortgang van het project." Alleen VHL Lokaal – de partij van Meijdam - en Lijst Gros stemden tegen. "Het antwoord van de wethouder is voor mij voldoende. Deze motie is niet nodig. Ik ben hier diep teleurgesteld over", aldus Gros die zich afvroeg hoeveel waarde de raad hecht aan echte burgerparticipatie. De overige fracties benadrukten dat ook bij andere projecten waar inwoners bij betrokken zijn – zoals de herinrichting van het Reilinghplein en de Emmalaan - de raad haar kaderstellende rol wil behouden. Als dat niet gebeurt, overwegen fracties zelfs om projecten stil te leggen om duidelijkheid over het proces te scheppen. "Daarom voortaan graag de goede volgorde aanhouden", adviseerde Martine Visser.

André Bijl