• Het beursobject van Jessica Homich heet Sundial.
• Het beursobject van Jessica Homich heet Sundial. Foto: Hans van Vrouwerf

Buitententoonstelling moet alle Leerdammers verleiden

'Het wordt dit jaar een sprookje'

leerdam • Natuurlijk is Het Dak komend weekend weer the place to be voor liefhebbers van klassieke ontwerpers als Copier en Meydam. Maar het publiek wil meer, weten organisatoren Harm en Heleen Wolthuis als geen ander. Design heeft de toekomst en krijgt dan ook ruim baan in het zalencomplex.

Ter geruststelling: dat design komt vaak ook uit Leerdam. Jessica Homich maakte dit jaar het beursobject, Josja Caecilia Schepman vorig jaar, toen ze de pech had dat de beurs werd afgeblazen. Beiden werken in de Glasblazerij. "De nieuwe generatie glasontwerpers laat zich op de beurs zien", constateert Heleen Wolthuis tevreden. De organisatie geeft hen ereplaatsen en laat zelfs kunstgras aanrukken voor de tuin die Josja op het podium in de theaterzaal wil laten verrijzen.

Harm Wolthuis heeft zich al wel een paar keer achter de oren gekrabd. "Voorheen hadden standhouders genoeg aan een tafel waarop ze hun objecten uitstalden. Dat is tegenwoordig niet spannend genoeg, ze willen nu bijvoorbeeld dingen op kunnen hangen." Die uitdaging gaat hij graag aan. Na de teleurstelling doordat de editie van vorig jaar niet doorging - Wolthuis zag de combinatie met de gratis glasbraderie niet zitten - pakt hij de eerder ingezette vernieuwing met zijn gebruikelijke enthousiasme op.

De overgeslagen editie lijkt de beurs alleen maar goed te doen. Belangrijke partijen hebben standruimte gereserveerd en dat gaat als een lopend vuurtje door de glaswereld. Er wordt ook steeds meer samengewerkt door kunstenaars, ook om de kosten voor deelname aan de beurs te drukken. Daardoor komt de toevoeging van keramiek aan de glaskunstbeurs mooi uit de verf; sommige glaskunstenaars nemen nu een keramist mee.

Ook Bernard Heesen weet dit jaar Het Dak te vinden. Hij pakt uit met een flinke stand vanwege zijn dertigjarig jubileum als glaskunstenaar en het veertigjarig bestaan van glasblazerij De Oude Horn. Eveneens bijzonder is de komst van keramist Gijb Zaalberg (81), die al jaren vrijwel alleen maar in stilte werkt. "Het wordt een sprookjesbeurs", glundert Harm Wolthuis.


Molenpark

Over de Leerdammers zelf maakt hij zich geen illusies: die zijn lang niet allemaal voldoende geïnteresseerd in glas om een kaartje voor de beurs te kopen. Maar voor hen is er een andere noviteit: een gratis buitententoonstelling, ingericht door curator Piet Augustijn.

"Kunst in de openbare ruimte is vaak van staal en steen. Glas en keramiek kunnen daarmee concurreren, al heb je misschien het idee dat die materialen te kwetsbaar zijn voor buiten", zegt Augustijn. "De kunstwerken in de tentoonstelling kunnen de elementen weerstaan." De tien installaties van zeven kunstenaars komen te staan in het Molenpark. Een ideale plek, bereikbaar vanuit Het Dak en vanaf de dijk. "Buiten naar glas kijken geeft een heel andere dimensie", zegt Heleen Wolthuis enthousiast. Het park is nog wel wat kaal, maar dat geeft alleen maar extra mogelijkheden voor de toekomst. "Volgend jaar wordt het nóg mooier. Misschien wordt het dan wel een heel lint van kunstwerken naar het Glasmuseum."


Janneke Boogaard