• Voorzitter Jan Poppelier bij de nieuwe bar op de eerste etage.
• Voorzitter Jan Poppelier bij de nieuwe bar op de eerste etage. Foto: Janneke Boogaard

Inloopmiddag moet meer verbinding tussen bezoekers brengen

Er kan nog meer bij in de Burcht

haaften • De sporthal puilt uit en ook de andere verenigingen in Haaften weten het multifunctionele centrum goed te vinden. De gebruikers zijn tevreden, en dat is al heel wat, weet voorzitter Jan Poppelier van de Burcht.

Vorig jaar maakte het gloednieuwe mfc roerige tijden door vanwege financieel wanbestuur en een conflict met de beheerder. Het nieuwe bestuur heeft heel wat doorzettingsvermogen moeten tonen om alles weer op de rit te krijgen.

"Onder elke steen die we omkeerden kwamen we wel iets onverwachts tegen", blikt Poppelier terug. Ook de huurders hadden last van de rommelige periode.

Dat is verleden tijd, iedereen maakt weer met plezier gebruik van de mooie ruimtes in de Burcht. Toch hebben Poppeliers en zijn medebestuursleden nog een grote wens. "We willen zo graag dat het méér is dan een dorpshuis, echt een huiskamer. Het idee van een kulturhus is immers dat er nieuwe verbindingen ontstaan tussen inwoners. Nu komen ze voor hun eigen clubavond, ze drinken daarna nog wat en ze gaan weer naar huis. "

Het zou helpen als zich een paar extra bestuursleden aanmeldden die in Haaften wonen. Nu bestaat het voltallige bestuur uit mensen die wel een link hebben met het dorp, maar er niet geworteld zijn. Bovendien kunnen de taken dan over meer mensen verdeeld worden. "We hebben er gelukkig wel een aantal nieuwe vrijwilligers bij, voornamelijk jonge meiden die op doordeweekse avonden komen helpen", vertelt de voorzitter opgetogen.

Om het mfc nog toegankelijker te maken, is de vrijdagmiddag uitgeroepen tot inloopmiddag. "Alle gebruikers mogen dan gratis de zaal, foyer of hal gebruiken voor wat ze maar willen", legt Poppelier het idee uit. "Ook hebben we een Haaftense ondernemer gevraagd om op vrijdag met een foodtruck op het plein te staan. Dat doen we nu een maand en het loopt heel goed."

De inloop op vrijdag is niet het enige nieuwe initiatief. De beheerders hebben hun creativiteit gebotvierd op een bar voor de bovenverdieping. Daar is het vaak druk met toeschouwers van sportwedstrijden, maar als de foyer op dat tijdstip verhuurd is aan bijvoorbeeld Reuring kunnen de supporters geen drankje halen. Bovenaan de trap komt nu wel een deur die afgesloten kan worden, zodat mensen niet zomaar door kunnen lopen als er boven geen toezicht is.

Die tussendeur maakt deel uit van een verbouwingsaanvraag die de gemeenteraad in juli heeft goedgekeurd. Belangrijkste klus is dat de twee lokalen die voorheen werden gebruikt voor buitenschoolse opvang worden ingericht tot bibliotheek. De ruimte waar nu de boeken staan kan dan permanent worden gebruikt door het consultatiebureau. "Nu moet de bibliotheek een paar keer per week worden omgebouwd. Dat kost veel uren voor de beheerder, en ook voor de STMR", zegt Poppelier.

De verbouwing vindt naar verwachting in de eerste helft van 2018 plaats. Vooruitlopend daarop is er cameratoezicht gekomen en zijn ondergrondse containers geplaatst omdat de Burcht te kampen had met overlast en vandalisme.

Poppelier ziet de goedkeuring van de aanvraag als blijk van vertrouwen van de gemeente. In een recente informatienota was nog wel te lezen dat er toch weer wat geld bij moet om het mfc te laten draaien. In 2016 was dat ook al gebeurd, maar de 215.750 euro voor 2018 is nog niet genoeg, er moet nog eens 24.000 euro bij. "Toch zijn wij volgens de wethouder het best presterende mfc in de gemeente. Vergeet niet dat wij de gemeente huur betalen", zegt Poppelier. Per saldo ontvangt de gemeente daardoor een kleine 20.000 euro van de stichting.

Dat er veel gemeenschapsgeld in de Burcht van Haeften is gepompt, kan de voorzitter alleen maar beamen. "Juist daarom is onze oproep aan Haaften: maak er gebruik van!"

Janneke Boogaard