• Opvoedmarkt voorziet in behoefte.
• Opvoedmarkt voorziet in behoefte. Foto: Levien Vermeer

'Opvoeden begint bij de zwangerschap'

leerdam • Op de eerste Leerdamse opvoedmarkt vorige week konden ouders zich laten informeren over allerlei tips en tricks rondom het grootbrengen van hun koters.

Inhakend op de Week van de Opvoeding werd door stichting SamenDoen, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en Rivas Zorggroep de werkgroep 'Samen opvoeden' opgericht. Die organiseerde dinsdagavond een opvoedmarkt waarbij zorgaanbieders zich presenteerden. Tulin Yagmur - lid van de werkgroep - zegt: "Het is een laagdrempelige manier om organisaties zichtbaar te maken, opvoedvragen te inventariseren, en ouders met elkaar in contact te brengen."

In de aula van het Heerenlanden College is het een geanimeerde drukte. Jong en oud, blank en gekleurd loopt door elkaar heen. Leerling – en zorgcoördinator Nel van Ziel betrok een aantal van haar beroepsgerichte vmbo'ers bij de opvoedmarkt door hen workshops sociale media en kook-clinics te laten geven. Ze zegt over haar leerlingen: ,,Ze uiten zich niet altijd zo handig, maar ze hebben veel capaciteiten." Verloskundige Nannie van Iperen zegt: "Opvoeden begint bij de zwangerschap. Als je goed voor jezelf zorgt geef je het kind een goede start." Collega's bij het Sociaal Team Henny Vink en Vincent van Ineveld, noemen het fenomeen opvoeden een 'dynamisch werkveld'. En Trudy van Dalen van peuteropvang SKCN vindt: "Opvoeden doe je samen, terwijl je naast de ouders staat." Jongerenwerker Jeroen Schotting biedt voorlichtingsmateriaal aan over sociale media, pesten en omgaan met geld. Ingrid Luk van Meer Mediawijs informeert over veilig en bewust gebruik van internet. Een medewerkster van de bibliotheek heeft veel gesprekjes gevoerd. "Het ging over taalles, gratis lidmaatschap, en het boekstartkoffertje." Mondhygiëniste Lia van Dusseldorp heeft vanavond veel tips kunnen geven en orthopedagoog Choerok beantwoordde vragen over moeilijke eters. "Consequent zijn is erg belangrijk, dat voorkomt een strijd tussen ouders en kind." Ze geeft de Schijf van Vijf mee aan de bezoekers, met duidelijke voorbeelden voor gezonde maaltijden.

Perwin uit Irak kan dat wel waarderen. Ze is nu zes jaar in Nederland met haar dochtertje Eva. Ze vindt het 'leuk en gezellig' op de opvoedmarkt. "Ze geven goede adviezen, bijvoorbeeld over gezondheid. Ik heb nu gehoord dat er vier suikerklontjes in één pakje frisdrank zitten, en dat popcorn beter is dan chips." Een jonge moeder van twee is bewust naar de markt gekomen. "Hier maak je gemakkelijk contact en ik vind het zinvol dat alle relevante organisaties vertegenwoordigd zijn."

Aanjager van de opvoedmarkt, Tulin Yagmur, is tevreden over deze eerste editie: "Het is wel duidelijk dat we in een behoefte hebben voorzien, hier gaan we zeker mee door."


Levien Vermeer