Omwonenden dreigen met juridische stappen

School komt op locatie Slagboom

zederik • De Zederikse raad gaf daar maandagavond groen licht voor. Omwonenden lieten tijdens de voorafgaande informatievergadering weten grote moeite te hebben met de locatie Slagboom. Naast het verlies aan woongenot en het verdwijnen van hun uitzicht, wezen zij vooral op de risico's voor de schoolgaande kinderen die het verkeer op deze plek met zich meebrengt. Ook maandagavond sprak één van de omwonenden in. "Dit is de slechtste keuze. Het is een zeer kindonvriendelijke locatie. Mocht u toch doorgaan met de locatie Slagboom, dan houden we ons het recht voor juridische hulp in te schakelen."

Voorwaarde

Verkeersveiligheid, daar hamerden ook de Zederikse fracties op. "De opmerkingen van de omwonenden dienen serieus te worden genomen", stelde Kees Vermaat (SGP). "Een gedegen onderzoek naar de verkeersveiligheid is de belangrijkste voorwaarde om uiteindelijk akkoord te kunnen gaan met de locatie Slagboom; als er geen oplossing komt op dit punt, dan is het voor de SGP lastig om deze locatie te steunen."

Vermaat noemde als één van de argumenten om voor Slagboom te gaan het verplaatsen van het agrarische bedrijf van de familie Slagboom uit de dorpskern. "Dat zal ervoor zorgen dat er minder agrarisch verkeer door het dorp komt. Tegelijkertijd is er woningbouw ingepland. De omwonenden stellen dat daar geen behoefte aan is in Leerbroek, maar die behoefte is er wel degelijk, vooral aan starterswoningen. Wij stemmen dus met volle overtuiging met deze locatie in. Maar wethouder, betrek omwonenden wel zo actief en goed bij de planvorming dat zij uiteindelijk denken: 'Het is ook ons plan'."


Tegengas

De partij die het meeste tegengas gaf, was VHL Lokaal Zederik. Raadslid Jaap van Belle liet weten er verre van overtuigd te zijn dat de locatie Slagboom zoveel goedkoper is dan locatie Schep, het terrein waar het voormalige bedrijf van Schep staat. "Wij willen alles nog eens goed tegen het licht houden." Hij vervolgde: "Daarnaast kunnen omwonenden claims voor planschade indienen. Als je alles meetelt, zijn beide locaties wellicht gelijkwaardig. En wat betreft de tijdsfactor: het aanpassen van het bestemmingsplan en eventuele bezwaren kunnen ervoor zorgen dat de realisatie nog jaren duurt." Ook de ChristenUnie had eigenlijk een voorkeur voor de locatie Schep. "Zonder op de kosten te letten, zouden we daarvoor kiezen", benadrukte fractievoorzitter Kees Matsinger. "Het is een ideale plek en het aanpakken van dit terrein zou voor het aanzien van Leerbroek een mooie verbetering zijn."

De euro's betekenden echter een streep door de rekening. Matsinger: "Helaas moeten we wél kijken naar de kosten. De meerwaarde die de woningbouw op de locatie Slagboom met zich meebrengt en het verplaatsen van het agrarische bedrijf naar elders vinden wij ook belangrijke pluspunten. Wethouder, kom terug met een gedetailleerde begroting, zodat we op basis daarvan de definitieve keuze kunnen maken."

Wethouder Arie Donker zegde zijn volledige medewerking toe om het onderzoek naar de verkeersveiligheid uit te laten voeren én om de plannen met de omwonenden te bespreken. "Bij de volgende behandeling zullen we op basis van een goed onderzoeksrapport dit verder bespreken." CDA-raadslid Geert Meppelink gaf de wethouder nog de suggestie mee om meerdere varianten te maken voor een verkeersveilige inrichting van locatie Slagboom. Donker: "Ook dat zeg ik toe."


Geurt Mouthaan