• De Merwedebrug tijdens de reperatiewerkzaamheden.
• De Merwedebrug tijdens de reperatiewerkzaamheden. Foto: Marijke Verhoef

Vervanging Merwedebrug duurder

regio • De vervanging van de Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem gaat 56 miljoen euro meer kosten dan verwacht. Dat liet demissionair minister Schultz maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Voor de Merwedebrug was aanvankelijk uitgegaan van pijlers in de vaargeul, zoals nu ook het geval is. Dat blijkt echter niet meer te mogen, meldt de minister aan de Tweede Kamer. "De vaargeul die deze brug overspant, valt namelijk onder de akte van Mannheim, hetgeen betekent dat de vaarweg aldaar minimaal 240 meter breed moet zijn."

In de aangepaste versie komen de pijlers naast de vaarweg te staan, waardoor volgens minister Schultz de doorvaart verbetert. "Om ook gedurende de bouwfase een (veilige) doorvaart te garanderen, is mogelijk een iets grotere overspanning noodzakelijk, omdat er dan nog een bestaande middenpijler aanwezig is." De meerkosten van een grotere overspanning van de brug worden geraamd op maar liefst 56 miljoen euro.

Vertraging

De minister had eerder al aangekondigd dat vervanging van de Merwedebrug - en ook de Hagesteinsebrug en de Keizersveerbrug - vertraging met zich mee zou brengen. De planning is nu dat de werkzaamheden aan de A27 in 2022 van start gaan en in de jaren 2027 tot en met 2030 afgerond worden.

De Merwedebrug werd vorig jaar tijdelijk gesloten voor al het vrachtverkeer, omdat er haarscheurtjes in de brugconstructie werden ontdekt. De brug werd in november nog gerepareerd, maar die werkzaamheden worden niet als afdoende beschouwd met het oog op de toekomst.