• Met Egbert Hooijkaas in zijn kielzog is Arjan Kaashoek op weg naar de overwinning in het Loopcircuit.
• Met Egbert Hooijkaas in zijn kielzog is Arjan Kaashoek op weg naar de overwinning in het Loopcircuit. Foto: Kees Snepvangers

Typhoonloop in Gorinchem spectaculair slot Loopcircuit

Arjan Kaashoek wint circuit

gorinchem • De Typhoonloop in Gorinchem vormde zaterdag het spectaculaire slot van de negen lopen tellende serie van het Grote Rivieren Loopcircuit dat wordt afgewerkt in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Drechtsteden. Want de machtsgreep van Arjan Kaashoek uit Ameide was niet direct voorzien, hoewel zijn directe concurrent Paul Visser twee weken terug in de Molenloop in Alblasserdam ook al niet op zijn best was.

"Ik hoopte dat Paul eraf zou moeten als het tempo vanaf het begin hoog was'', zo lag Kaashoeks tactiek voor de hand. Samen met Imo Muller, Egbert Hooijkaas en Karel Petiet ging hij meteen in de aanval. Muller was duidelijk de sterkste man in de koers in en rond Gorinchem. Hij zou solo winnen in 33.58. Kaashoek werd tweede in 34.47 en Hooijkaas was acht tellen later de nummer drie. Paul Visser zat niet eens bij de beste tien en verloor zo zijn klassement. "Ik ben hier superblij mee", straalde Kaashoek na de finish. "Vorig jaar was ik derde in het eindklassement. Dat was mijn beste notering tot nu toe. Een aantal oud-winnaars, zoals Lars Gerritsen, Peter-Jan Hardenbol en Henkjan den Braven, deed dit jaar niet mee. Nu heb ik mijn kans kunnen pakken. Het was heel spannend. Dat maakte het ook zo leuk." Paul Visser legde zich bij de nederlaag neer. "Ik voel me al een paar weken niet goed. Ik ben van maart tot en met juni sterk geweest. Toen heb ik de basis voor winst van het circuit gelegd, maar in de eerste twee en laatste twee lopen waren de resultaten niet goed genoeg. Ik ga de batterij opladen. Volgend jaar probeer ik het Grote Rivieren Loopcircuit opnieuw te winnen.''

Vrouwen

Ook bij de vrouwen moest de Typhoonloop de strijd om het totaalklassement – waarvoor de zes beste resultaten meetellen – beslissen. Anne Zijderveld vertrok als favoriet, zeker na het uitvallen van concurrente Renata Haring in de vorige wedstrijd in Alblasserdam. Haring verliet die wedstrijd in de ambulance, maar was er in Gorinchem weer bij. "Het is waarschijnlijk de stress geweest", vertelde ze zaterdag. "Ik zat niet lekker in mijn vel en heb niet zo veel getraind de laatste tijd. Ik ging er al niet van uit dat ik het circuit zou winnen.'' Zijderveld eindigde als derde, twee plaatsen voor Haring. "Ik wist vooraf niet hoe het met Renata was. Ik heb ook niet helemaal doorgerekend hoe we moesten eindigen. Als ik haar voor kon blijven, wist ik in ieder geval zeker dat ik het klassement zou winnen."

De winnaar van de dag was bij de vrouwen net als bij de mannen een nieuwe voor het Loopcircuit: Lorraine Bruin uit IJsselstein. Zij was Carla Ophorst dertien tellen te snel af: 39.11 om 39.24. "Agnes Schipper is mijn loopmaatje bij Hellas'', vertelde Bruin. "Zij heeft de Typhoonloop vorig jaar gewonnen en wees me op deze wedstrijd. Helaas kon Agnes zelf niet vandaag, want anders zou ze me 'hazen'. Maar met Carla heb ik goed samen gelopen vandaag. Misschien kan ik volgend jaar meer wedstrijden in dit circuit lopen.'' Alle uitslagen van de Typhoonloop en de klassementen in alle categorieën staan op www.avtyphoon.nl/loopcircuit. Het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2018 begint zaterdag 27 januari met de Physio.Fit Dirk IV-loop in Hoornaar.