Cantatedienst in het teken van Lutherjaar

leerdam • Kerk aan de Linge organiseert zondag 5 november weer een cantatedienst, dit jaar draait de bijeenkomst om de herdenking van 500 jaar reformatie.

Voor de grote hervormer Maarten Luther speelde muziek een belangrijke rol. Hij hield niet alleen van muziek en musiceren, maar hij schreef ook diverse liederen en componeerde daar vaak zelf melodieën bij. Een aantal van deze liederen zijn nu, na 500 jaar, nog steeds bekend en geliefd. Ook voor veel componisten waren de liederen van Luther een inspiratiebron. Johann Sebastian Bach componeerde diverse cantates op de teksten en melodieën van Luther. Zo ook de cantate 'Aus tiefer Not schrei ich zu dir' (BWV 38), de bijbehorende evangelielezing is het verhaal van de hoveling wiens zoon op sterven ligt, maar die door Jezus wordt genezen.

Kerk aan de Linge organiseert al vijf jaar een jaarlijkse cantatedienst. Tijdens deze diensten worden de cantates van Bach uitgevoerd in hun oorspronkelijke context: de kerkdienst. De tekstgedeelten waarop de cantate is gebaseerd worden gelezen, de voorganger dominee Ben Heijting houdt een overweging bij de teksten en de aanwezigen zingen bijpassende liederen. De cantorij van Kerk aan de Linge onder leiding van dirigent Janko Fraanje voert de cantate uit in samenwerking met de musici van Collegium Delft en vocale solisten. Bijzonder is deze keer de bezetting van het orkest. In plaats van violen schrijft Bach koperblazers voor.

De cantatedienst op zondagmiddag 5 november begint om 17:00 uur in de Grote Kerk in Leerdam. De entree is gratis, wel is er een collecte.