• In afwachting van de jop kunnen de jongeren nu terecht in de Burcht.
• In afwachting van de jop kunnen de jongeren nu terecht in de Burcht. Foto: aangeleverd

Jongeren zien jop helemaal zitten

Er is een knop omgegaan in Haaften

haaften • Nog voor de winter komt er op het veld een jongerenontmoetingsplek oftewel jop. Op deze vandalismebestendige bank met overkapping kan de jeugd elkaar ontmoeten zonder voor overlast te zorgen. Ook kunnen ze op 't Kempke een balletje trappen of pingpongen. Tegelijk krijgt de speeltuin een facelift en wordt bij zorgcentrum De Wittenberg gewerkt aan een belevenistuin. Het openbare leven belooft er dus voor alle leeftijdsgroepen een stukje leuker op te gaan worden.

Zolang de jop er nog niet is, kunnen de jongeren twee avonden per week terecht in de Burcht van Haeften. Een groep jongens van een jaar of twaalf, gehuld in voetbaltenue, kijkt een wedstrijd op tv. De leeftijdsgroep erboven legt een kaartje en kletst wat met jongerenwerkers Yassin en Faysal Settout.

Sinds de gemeente Neerijnen de hulp van deze twee broers inriep, is er veel veranderd, vindt Sam (15) uit Waardenburg, die vaak in Haaften te vinden is bij zijn vrienden. "Toen Yassin en Faysal kwamen, is er bij veel mensen een knop omgegaan. Zij spreken ons op een andere manier aan, met respect." Yassin vult hem aan: "De tolerantie is omhoog gegaan, niet alleen bij de jongeren maar ook bij de volwassenen die eerder klaagden over overlast. Zij begrijpen best dat jongeren ook een plek nodig hebben." Omgekeerd ziet de jeugd nu beter in dat ouderen of mensen met kleine kinderen 's avonds last kunnen hebben van kabaal, rommel of harde muziek.

Ook op het gemeentehuis werd begripvol gereageerd. Lorenzo (14) vertelt: "We zijn met een groepje bij een gemeenteraadsvergadering geweest. Levi deed namens ons het woord, de rest zat op de tribune. Er werd naar ons geluisterd en we kregen ook goede uitleg van de gemeente." Het betoog van de Haaftense jeugd werd door de politici met applaus beloond. Er is ook overlegd met omwonenden van 't Kempke en die zijn positief over de plannen.

Mohammed (18) ziet het helemaal zitten. "Op 't Kempke kunnen we zitten zonder weggestuurd te worden en zonder dat anderen er last van hebben." Ook Sanne (15) vindt de jop 'een heel leuk idee'. "We hebben een gezellig groepje. Je kent elkaar en weet hoever je kunt gaan met grapjes maken enzo. Maar we hangen nu een beetje op straat en vervelen ons. Eén plek voor iedereen is beter."

'Iedereen' betekent dat ook ouderen gebruik kunnen maken van de ontmoetingsplek. "Er zijn hier ook hangóuderen", lacht Yassin, "die zitten nu vaak bij de snackbar." De jongeren vinden het prima als ook zij gebruikmaken van de jop, maar denken niet dat het zal leiden tot meer contact tussen de leeftijdsgroepen. "Ik zie het nog niet zo voor me dat ik straks een praatje maak met een bewoner van De Wittenberg", zegt Fadi (17). Verder heeft hij er alle vertrouwen in. "We gaan er met z'n allen aan werken dat het ook netjes blijft rond de jop." Yassin knikt: "Met deze jongeren kun je goede afspraken maken, bijvoorbeeld dat ze hun troep in de vuilnisbak moeten gooien. Dat zien we wel eens anders."

Ook ambtenaar Dikky de Bijl is enthousiast. "'t Kempke was bedoeld als veld voor sport en spel, maar het was meer een hondenuitlaatveld geworden. Ook de speeltuinvereniging had plannen, en De Wittenberg had al lang het idee voor een belevenistuin. Mede dankzij het leefbaarheidsfonds én de betrokkenheid van inwoners kunnen allerlei plannen nu worden uitgevoerd. In Ophemert is een jop en een pingpongtafel over, die kunnen we zonder veel kosten hierheen halen. Haaften krijgt weer één groen hart."

De jongeren kunnen niet wachten tot ze de Burcht van Haeften kunnen verruilen voor de jop, ook al staan de donkere en koude dagen voor de deur. Sam: "We trekken onze winterjas wel aan en gaan een beetje ballen om warm te blijven!" Dylan (15): "We zijn blij dat we een eigen plek krijgen. We willen de gemeente bedanken dat ze met ons in gesprek zijn gegaan."

Janneke Boogaard