Duurzaamheid en werkgelegenheid geven doorslag

Lingewaal behoudt Eneco-aandelen

asperen • Alleen de VVD wilde de aandelen van de hand doen. PvdA-voorman Fred Kloppenborg sprak van een lastige beslissing. "Er zijn goede argumenten om ze te verkopen, maar zeker net zulke goede om ze te behouden." Hij constateerde dat in het verleden taken van de overheid te gemakkelijk zijn overgedragen aan 'marktpartijen'. "En nu staat Eneco in de etalage." De PvdA-er wees op de risico's als Eneco – dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft – wordt overgenomen. "Investeerders denken in eerste instantie aan hun eigen portemonnee. Dan is er geen ruimte meer voor groene investeringen. We kunnen als gemeente bij de verkoop wel voorwaarden stellen om de duurzaamheid te waarborgen, maar dat biedt onvoldoende garanties", voorspelde Kloppenborg die ook bang is dat de werkgelegenheid van de circa 3.500 werknemers gevaar loopt. "We moeten niet kijken naar onze winst, maar naar duurzaamheid. Wij willen de aandelen behouden."

CU-leider Fred Temminck maakte dezelfde afweging. "Steeds meer gemeenten – ook grote – stellen hun mening bij en kiezen voor behoud van de aandelen." Ook de CU was tegen verkoop. "We moeten die aandelen niet verpatsen. Het is van groot belang dat Eneco in publieke, Nederlandse handen blijft. We moeten de kennis en kunde van het bedrijf koesteren", vond Temminck die erop wees dat bij de eerdere overnames van Essent en Nuon liefst 4.200 Nederlandse banen verloren gingen. "Denk om het groene karakter van het bedrijf én de werkgelegenheid: niet verkopen die aandelen." Dat was naar het hart gesproken van SGP-er Gian Bareman. "We moeten die aandelen zo lang mogelijk behouden. Het gaat om een principiële keuze. Eneco heeft veel kennis en het bedrijf heeft veel geïnvesteerd in voorzieningen als windmolenparken en biovergistingsinstallaties. Bij verkoop van de aandelen verliezen we onze invloed, dat kan tot een regelrechte ramp leiden", waarschuwde Bareman die eveneens wees op het dreigende verlies van werkgelegenheid. Het jaarlijkse dividend – in de meerjarenraming 2018-2020 is als prognose 348.000 euro opgenomen – noemde de SGP-er een bijkomend argument om af te zien van verkoop. CDA-woordvoerder Ad van Krieken vroeg zich af of de invloed van gemeenten straks overeind blijft als veel (grote) gemeenten hun aandelen verkopen. "Misschien moet na de herindeling de nieuwe gemeenteraad zich opnieuw over deze kwestie buigen." Hij pleitte er bovendien voor het bestaande dividend te besteden aan duurzaamheidsprojecten. "Op dit moment zijn we voor het behoud van de aandelen, want wat je verkoopt, ben je wel kwijt." De VVD koos als enige wél voor verkoop. Woordvoerder Ric van Zee was niet onder indruk van de argumenten – invloed, vaste inkomsten, duurzaamheid en werkgelegenheid - van de andere partijen. "Een gemeente is nu eenmaal geen belegger."

Wethouder Govert van Bezooijen was blij met het duidelijke signaal van de raad. Volgens hem was het niet mogelijk het besluit uit te stellen tot na de herindeling. "In principe moet u nu uw standpunt bepalen." De wethouder wees erop dat de kans groot is dat gemeenten ook in de toekomst hun invloed behouden, zeker nu ook een grote plaats als Den Haag besloot niet tot verkoop over te gaan. "De gezamenlijke gemeenten blijven een grote speler." De waarde van de Lingewaalse aandelen wordt – los van forse stijgingen of dalingen - geraamd op circa negen miljoen euro.

André Bijl