Voorzichtig met nieuw beleid in 2018

leerdam • In aanloop naar de gemeentelijke herindeling zijn Leerdam, Vianen en Zederik zeer terughoudend bij het oppakken van nieuw beleid. Dat blijkt uit de begrotingen van de drie gemeenten, die vorige week tijdens een gezamenlijke bijeenkomst werden gepresenteerd.

Volgend jaar wordt voor de drie gemeenten een echt overgangsjaar. Er worden alleen nog maar nieuwe zaken opgepakt die onvoorzien, onontkoombaar en onuitstelbaar zijn. "Het betekent overigens niet dat we de komende tijd stil zitten. Dat gaat we echt niet doen", zei de Leerdamse wethouder Arie Keppel (SGP) vorige week bij de presentatie.

Grote lopende projecten zijn onder andere het veiliger maken van de Emmalaan, de gezamenlijke promotie van Leerdam Glasstad, de realisering van een brede school Park West in de wijk Broekgraaf en het upgraden van het Dr. Reilinghplein. Ook gaan de voorbereidingen door voor realisatie van een gezamenlijk sportpark voor LRC (voetbal), HCL (hockey) en Ter Leede (korfbal) en een nieuw sportcomplex en brede school voor het gebied rondom Leerdam Sport.

Ambtelijke fusie

De gemeentelijke herindeling van Leerdam, Vianen en Zederik staat gepland voor 1 januari 2019. Maar reeds vanaf 1 januari 2018 zullen drie gemeenten ambtelijk fuseren, 'al ware het één gemeente'. De harmonisatie van het beleid zal veel ambtelijke capaciteit vergen.

Het ziet er overigens naar uit dat de fusiegemeente Vijfheerenlanden 2019 start met een structureel gezonde uitgangspositie. Het weerstandsvermogen is prima. De optelsom van de ingeschatte risico's in de drie gemeenten bedraagt zo'n 12,6 miljoen euro. Er is echter een bedrag van 46,6 miljoen euro beschikbaar om die risico's af te dekken. Vooral Vianen zit goed in de slappe was, hoewel deze gemeente nog steeds in grote onzekerheid verkeert over een mogelijke miljoenenclaim van het voormalige Niemans Beton.

Lokale lasten

Ook worden volgend jaar voorbereidingen getroffen om de lokale lasten van de drie gemeenten gelijk te trekken. Leerdam is momenteel één van de duurste gemeenten in Nederland. Op de COELO-lijst staat Leerdam op de 343e plaats. Dat betekent dat er slechts 50 gemeenten in Nederland duurder zijn dan Leerdam. De totale woonlasten (ozb, rioolrecht en afvalstoffenheffing) bedraagt in totaal 847 euro. In Zederik betaalt een meerpersoonshuishouden gemiddeld 765 en in Vianen 749 euro.

Eigenaren van een huis met een gemiddelde woz-waarde betalen in Leerdam een ozb-bedrag van 329 euro. In Zederik is dat 241 euro en in Vianen 215 euro. Als straks de tarieven gelijk worden getrokken, zullen de inwoners van Leerdam daarvan profiteren. Maar uiteindelijk is het de nieuwe raad die daarover begin 2019 een besluit neemt.

Volgend jaar zal de ozb in Leerdam gelijk blijven. Dat geldt ook voor Zederik. Alleen de burgers van de gemeente Vianen gaan in 2018 ietsje meer betalen (0,6 procent).


Dick Aanen