• Jesse van Vliet voelt zich thuis bij Herovina.
• Jesse van Vliet voelt zich thuis bij Herovina. Foto: Jeroen de Bruin

Jesse van Vliet gaat met Herovina voor linkerrijtje

'Wij horen in de derde klasse'

herwijnen • Herovina promoveerde afgelopen seizoen in de nacompetitie uit de vierde klasse. De rentree in de derde klasse gaat vooralsnog met pieken en dalen. Na de afstraffing bij BLC in de eerste speelronde boekte Herovina twee overwinningen. De ploeg hoopte die reeks door te zetten, maar ging afgelopen weekend met negen man onderuit tegen Willem II.

Ruim twee jaar geleden degradeerde Herovina uit de derde klasse. De club besefte dat het tijd was voor verjonging. Marco de Bruin en Eddy Steenlage waren noodgedwongen gestopt en Maarten Lievaart vertrok naar GRC'14. Eén van de nieuwelingen was Jesse van Vliet. Onder Hans Richters had hij al zijn debuut gemaakt. Gertjan Potters haalde hem definitief bij de selectie.

"Dat was wel even aanpoten", vertelt Jesse van Vliet, die samen met onder meer Coen de Ridder, Danny Kaldenberg, Dylan Strijk en Lloyd Hobo bij het eerste elftal kwam. "Het spel is fysieker en directer. Je moet sneller handelen." Herovina eindigde in dat eerste seizoen in de vierde klasse op een zevende plek, maar kwam een jaar later beter voor de dag. "Zeker als je veel jonge spelers hebt, gaat het in het tweede jaar een stuk beter. Dat zag je meteen", zegt Van Vliet.

Feest

Herovina deed tot de laatste speeldag toch wel verrassend mee om de titel. "We wilden vorig jaar sowieso promoveren, maar toen we zo lang meededen werd de titel wel een doel. We lieten het echter liggen tegen de kleintjes", weet Van Vliet nog.

In de nacompetitie werd Good Luck verslagen en volgde er alsnog een groot feest. "Ik was in de laatste wedstrijd helaas geschorst, maar het feest was er niet minder om. Na de wedstrijd hoor je er wel helemaal bij."

Thuis

Een klasse hoger is het voor Herovina vooralsnog even wennen. "Het zijn allemaal nieuwe tegenstanders waar ik nog nooit tegen gespeeld heb, maar dat is ook wel weer leuk." Van Vliet vindt dat Herovina in de derde klasse thuis hoort. "We voelen ons hier op onze plek. Je krijgt wat meer de tijd om te voetballen. Er hijgt niet constant iemand in je nek. En er zijn meer tegenstanders die ook willen voetballen. Dat ligt ons beter dan dat we zelf het spel moeten maken." Herovina leunt op een georganiseerde defensie en heeft voorin de kwaliteit om een doelpunt te maken met aanvallers als Kevin Steenbruggen, Jeffrey van der Meijden en Maarten Lievaart. Van Vliet, in de jeugd altijd middenvelder, staat dit seizoen als rechtsbuiten geposteerd. "Voorin voel ik me wel thuis", zegt Van Vliet, die het vooral van zijn inzet en loopvermogen moet hebben. "Ik ga altijd voorop in de strijd. Ik zet me negentig minuten lang in voor het team. Dan ben ik helemaal verrot, maar kan ik wel in de spiegel kijken. Dat wordt hier in Herwijnen gewaardeerd en de trainer verwacht het ook van me."

Van Vliet vindt van zichzelf wel dat hij meer doelpunten moet maken, iets wat hem dit seizoen nog niet lukte. "Ik heb ook nog niet echt grote kansen gehad, maar als ik er een krijg, moet hij erin. Daar werk ik op de training hard aan."

Of Van Vliet ooit de stap naar een andere club gaat maken, weet hij nog niet. "Dat zit op dit moment niet in mijn hoofd", aldus Van Vliet, geboren en nog altijd woonachtig op een steenworp afstand van sportpark De Kol. "Het is hier bij Herovina gewoon heel leuk. Ik weet niet wat ik doe als er een club belt, maar het bevalt me hier gewoon heel goed", zegt Van Vliet, die als installatiemonteur namens Strukton al drie jaar bij het ziekenhuis in Leiden werkt. "Dat zijn best lange dagen. ik ga om half zes 's ochtends weg en kom om een uur of zes 's avonds weer thuis."

Van Vliet hoopt dit seizoen met Herovina in het linkerrijtje te eindigen. "Dan is het wel belangrijk om al in de beginfase de punten te pakken", baalt Van Vliet van de nederlaag van afgelopen weekend.

"Dan hobbel je wel mee in de middenmoot. Je moet in ieder geval zorgen dat je onderin weg blijft. Dat is tenminste ons doel en dat is denk ik ook realistisch. We moeten de punten pakken die we kunnen pakken."

Maarten van Hoogevest