Avond over ondermijning

regio • In het gemeentehuis in Geldermalsen vindt dinsdag 24 oktober een bijeenkomst over criminele ondermijning plaats, bedoeld voor raadsleden uit gemeenten Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen én andere belangstellenden uit de regio.

Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde en coauteur van het boek 'De achterkant van Nederland' werkt mee aan deze avond. Ook is er een inleiding van Nicole Lieve, die zich bij de politie bezighoudt met het thema ondermijning. Zij vertelt deze avond meer over de situatie in West Betuwe. Na een korte pauze is het woord aan de aanwezigen, zij mogen zich in een Lagerhuisdebat buigen over een aantal stellingen. Vervolgens is er nog tijd om na te praten en eventueel ervaringen met elkaar uit te wisselen. Gespreksleider van de avond is de burgemeester van Geldermalsen, Miranda de Vries. De avond begint om 20:00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis van Geldermalsen.

De politie omschrijft ondermijning als "de vermenging van de onderwereld en bovenwereld", het wordt gezien als een maatschappelijk probleem. Het gaat dus bijvoorbeeld om een buurman die wiet verbouwt op zijn zolder, waardoor brandgevaar op de loer ligt. Of een agrariër die wordt gedwongen om een ruimte te verhuren aan criminelen. Maar ook: overlastgevende hangjongeren die zich zo vijandig opstellen dat de buurtbewoners geen klacht durven in te dienen.