• Opa'en oma's namen een kijkje bij hun kleinkinderen op obs De Zandheuvel.
• Opa'en oma's namen een kijkje bij hun kleinkinderen op obs De Zandheuvel. Foto: André Bijl

'Wat weten ze tegenwoordig toch veel'

asperen • "Ze zijn met alles verder dan wij vroeger. Wat een verschil. Alleen al die computers." Corrie Kwast (80) weet het zeker. "Het onderwijs is beter geworden, wat weten ze veel."

Oma Kwast is deze morgen op bezoek bij obs De Zandheuvel in Asperen waar ze een kijkje neemt bij haar kleinkinderen Olivia en Naomi – 'ja, een tweeling' – die in groep 4,5 les krijgen van juf Sigrid. Het is opa- en omadag en zo'n zeventig grootouders maken van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen bij hun kleinkinderen. Clusterdirecteur Ben Kennedie heet de senioren hartelijk welkom met een kopje koffie en een gezellig praatje. "Alsof je thuiskomt hé", lacht Kennedie. Maar dat valt reuze mee, want maar drie opa's en oma's hebben zelf ook op De Zandheuvel gezeten. De senioren kijken nieuwsgierig rond. Wijzen elkaar op de schoolregels die ophangen, zoals: 'We zijn aardig voor elkaar', 'We lossen problemen goed op' en 'We houden de school en spullen netjes'. "Mooie regels", knikt een opa goedkeurend. En ook de heksen hebben veel bekijks. "Dat heeft te maken met Kinderboekenweek", legt Kennedie uit. "Het thema is 'Griezelen, gruwelijk eng'. Je kunt je afvragen of dat nou zo'n geslaagd onderwerp is, maar de kinderen vinden het leuk. Zeker als de juf verkleed is en zo'n lange neus op heeft." Hij geeft de opa's en oma's meteen een tip: "Ga vooral met uw kleinkinderen lezen, lezen en nog eens lezen. Ze vinden het prachtig."

De directeur benadrukt het belang van deze ochtenden. "We willen zo veel mogelijk samenwerken met ouders en grootouders; dat komt de opvoeding ten goede. Daarom ben ik zo blij dat jullie er zijn." Hij wijst op de veranderingen in het onderwijs. "Vroeger vertelde de juf of meester welk boek op welke bladzijde je open moest slaan. Iedereen werkte in hetzelfde tempo, maar Pietje zat zich stierlijk te vervelen en Jantje kon het tempo niet volgen. Tegenwoordig zijn zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en samenwerking sleutelwoorden. We doen er alles aan om de leerlingen fluitend naar school te laten gaan."

Dan gaan de grootouders op zoek naar hun kleinkinderen. Met het verzoek om ook eens 'een kind verder te kijken' en aandacht te geven aan leerlingen die geen bezoek hebben. In groep 4,5 zijn de leerlingen bezig met rekenen en taal. Terwijl juf Sigrid rondloopt, schiet een opa zijn kleindochter te hulp bij een lastige som. "Hoeveel kraaltjes liggen daar? En als die er dan bijkomen, heb je er….ja tien, goed zo!" Een oma helpt bij de taalles. "Het moet rijmen op saai. Wat betekent dat eigenlijk, saai?" Even later is het tijd voor 'instructie'. "We gaan samenstellingen maken", zegt juf Sigrid. Olivia maakt van snoep en kraam 'snoepkraam' en kijkt trots naar haar oma. "Ik vind het leuk dat ze er vandaag is. We praten wel eens samen over school en dan vertelt ze ook over vroeger." Opa van Weelden (71) is op bezoek bij Esmee. "Ik vind het geweldig. Er is veel veranderd. Vroeger zat je met 43 kinderen bij elkaar en ging alles klassikaal. Nu werken de kinderen op hun eigen niveau. Dat is veel beter." Ook oma Kwast is dolenthousiast. "Ik ga me opgeven als 'Vriend van de Zandheuvel'. Ik ben dan wel tachtig, maar blijf toch graag betrokken."