Toch nog een tegenstander voor windpark

haaften • De Haaftense pluimveehouder Jacco van Heuckelum was compleet verrast toen er in juli 'opeens' een geldig bestemmingsplan was voor Windpark Deil. Op vierhonderd meter van zijn kippenstal. Hij stapte naar de Raad van State om te proberen het plan alsnog te dwarsbomen.

''Dat steekt me nog het meest. Dat ik niet op de hoogte ben gehouden door de gemeente Neerijnen en de initiatiefnemers'', zei Van Heuckelum vorige week dinsdag. Hij vroeg de voorzieningenrechter van de Raad van State de gevolgde procedures goed tegen het licht te houden en zo nodig een streep te zetten door het bestemmingsplan voor Windpark Deil en de gelijktijdig verleende omgevingsvergunning. Bij knooppunt Deil staan elf grote windturbines gepland met een hoogte van 210 meter op grondgebied van Neerijnen en Geldermalsen. Volgens de gemeente Neerijnen is aan alle procedurele vereisten voldaan. Van Heuckelum had eerder zijn vinger moeten opsteken in de vorm van een zienswijze tegen het bestemmingsplan, vinden de gemeente en de initiatiefnemers Raedthuys Windenergie, Wind en Co en Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen. Van Heuckelum zegt dat hij eind 2016 is uitgenodigd voor een inloopavond. ''Daar werd gezegd dat het bestemmingsplan eind 2017 rond zou worden gemaakt." Hij heeft na de inloopavond van niemand iets gehoord totdat zijn broer hem in juli belde dat het bestemmingsplan was vastgesteld. Zijn buren werden wel keurig van alles op de hoogte gehouden, zegt hij. ''Die zijn zelfs op excursie geweest op een windpark. Voor de windturbines was hun grond nodig'', zegt de agrariër.

Van Heuckelum is de enige inwoner van Neerijnen die in beroep is gegaan bij de Raad van State. De elf turbines moeten 35.000 gezinnen van stroom gaan voorzien. De totale investering is 55 miljoen euro, zegt Gerlach Velthoven van Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen die eigenaar wordt van vier windmolens. "De subsidieaanvraag naar de provincie is net de deur uit." Velthoven rekent op een subsidie van tien miljoen euro per windmolen die wordt uitbetaald over een periode van vijftien jaar.

Uitspraak van de Raad van State volgt.