Stroom voor 850 huishoudens.

Zonnepark bij de Ridderslag in Beesd

geldermalsen • Het college is bereid om het verzoek te honoreren. Maar uiteindelijk beslist de gemeenteraad. Het perceel bij Beesd staat al geruime tijd te koop en heeft een agrarische bestemming. De ligging tussen de A2 en twee intensieve veehouderijen én de incourante vorm van het perceel dragen er waarschijnlijk aan bij dat het perceel tot op heden niet verkocht is. Vindo Solar wenst op het perceel van circa vier hectare een zonnepark te realiseren van ongeveer 3,7 MW. Hiermee wordt stroom opgewekt voor circa 850 huishoudens en wordt ongeveer 1,6 miljoen kg CO² per jaar bespaard. De bedoeling is dat de installatie gedurende 25 jaar blijft staan. Vindo Solar is bereid om in overleg met de gemeente en omwonenden de ruimtelijke inpassing te bepalen.

Energieneutraal

Het college is positief over het plan. "In het raadsvoorstel bij de Duurzaamheidsvisie die is vastgesteld in december 2016 is opgenomen dat - naast 21 windmolens - circa zestig hectare aan zonnepanelen nodig is om de doelstelling 'Energieneutraal in 2030' te halen. Het zonnepark levert dus een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen."

De zonnepanelen worden geplaatst voor een periode van 25 jaar. Daarna is de (economische) levensduur verstreken. "Door te werken met een tijdelijke vergunning, kan worden verzekerd dat de panelen na 25 jaar worden verwijderd en het perceel weer in originele staat wordt opgeleverd. Vindo Solar houdt hier in haar exploitatieopzet ook rekening mee", aldus het college.

Acties

Geldermalsen wil al vanaf 2018 flink doorpakken. Er ligt een uitvoeringsplan met allerlei actiepunten. Voor 2018 is in totaal 188.000 euro beschikbaar. "Tot aan het ontstaan van de nieuwe gemeente West-Betuwe is het van belang om belemmeringen weg te nemen en onderzoeken te doen naar alternatieven van duurzame energie om later tot een grotere snelheid te kunnen komen."

Informatiecentrum

Eén van de eerste stappen is het opnieuw leven inblazen en professionaliseren van het informatiecentrum voor duurzaamheid in Geldermalsen, genaamd De Knop. De winkel is vorig jaar maar een paar maanden open geweest, maar heeft toen al overduidelijk bijgedragen aan de zichtbaarheid van duurzaamheid. Burgers, bedrijven, maatschappelijke instellingen uit de gemeente en de regio kunnen hier informatie krijgen over alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Verder zal het Energielokaal (Het Nieuwe Wonen Rivierenland) één dag in de week hier gehuisvest worden.

Gasloze woningen

Ook gaat de gemeente vouchers beschikbaar stellen voor kopers van woningen op De Plantage. Daarmee kunnen zij begeleiding inkopen om te komen tot gasloze woningen. Zij worden ook geholpen bij het ontwerp en de dimensionering van de installatie.

Verder laat de gemeente achttien nieuwe laadpalen voor elektrische auto's plaatsen en worden de mogelijkheden onderzocht voor de aanleg van snelfietspad tussen Tiel en Geldermalsen. Bij de stations van Geldermalsen is ruimte om een zogenaamde HUB duurzaam vervoer te ontwikkelen. Een HUB is een locatie waar elektrische auto's en fietsen staan die gebruikt kunnen worden.