Lening voor 22-jarige Martijn Hol

leerdam • De 22-jarige Martijn Hol uit Leerdam heeft vanuit het AV Ontwikkelingsfonds een bijdrage kregen om te investeren in een mobiele houtzagerij. Hij wil bomen in de regio verzagen en het hout gebruiken voor het maken van eerlijke meubels. Met deze aanpak voorkomt hij dat bomen worden versnipperd tot biomassa of als houtblok in de openhaard verdwijnen.

Ook twee andere jonge ondernemers hebben een lening gekregen vanuit het AV Ontwikkelingsfonds. Wouter Slob (28) uit Giessenburg krijgt geld om te investeren in het ontwikkelen en bouwen van kweekrekken. Als productontwikkelaar voor stadslandbouw wil hij stimuleren dat mensen zonder tuin toch met de teelt van groenten en kruiden aan de slag gaan. En de 16-jarige Ian van der Loo uit Gorinchem krijgt geld. Met zijn bedrijf Illcustoms sluit de vwo-scholier aan bij de wens van jongeren om gewone sneakers op te waarderen tot unieke sneakers en afgedragen sneakers door middel van een grondige opknapbeurt een tweede leven te geven.
Voor dit soort initiatieven hebben de zeven gemeenten in de Arbeidsmarktregio Gorinchem in totaal honderdduizend euro beschikbaar gesteld. Een jury van ervaren ondernemers uit de regio keurde de projectaanvragen van de jongeren goed. Het belangrijkste criterium is of deze start-ups kunnen bijdragen aan nieuwe werkgelegenheid. De jury oordeelde dat dit inderdaad het geval is.


Bedrijvigheid

Er is nog geld over voor het stimuleren van de werkgelegenheid in de regio. Het AV Ontwikkelingsfonds wil ook dit geld nog dit jaar omzetten in leningen voor meer bedrijvigheid. Het fonds heeft daarnaast in dit jaar anderhalve ton beschikbaar voor innovatieve ideeën die de toeristisch-recreatieve sector versterken. Het stichtingsbestuur beslist binnenkort over één aanvraag. Ook de rest van dit budget wil het fonds dit jaar nog als lening beschikbaar stellen.