Boete voor spugen naar buurvrouw

leerdam • Olga W. uit Leerdam is dinsdag door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 200 euro voor het spugen naar haar buurvrouw Caroline S.

W. hoeft de boete - die gelijk staat aan vier dagen cel - alleen te betalen als ze binnen een jaar opnieuw de fout in gaat. De rechter koos voor deze voorwaardelijke straf omdat het incident al begin 2015 plaatsvond. Dat de zaak nu pas voorkwam, komt onder andere doordat er veel meer speelt tussen de Leerdamse buurtgenoten. Dinsdag boog de rechtbank zich ook over twee gebeurtenissen in februari 2014. Floor C., de dochter van Caroline, huurde destijds woonruimte van Olga W. en haar man. Maar al snel ontstonden er spanningen tussen huurders en verhuurders.

Die dag in februari zou Olga bij de trapopgang tegen Floor hebben gezegd: "Als je niet snel doorloopt, sla ik je op je bek." De situatie was voor Floor erg bedreigend, zo vertelde ze met trillende stem in de rechtbank. "Ik durfde daarna niet meer naar beneden, want ik hoorde W. in de keuken met bestek rommelen. Ik was bang dat ze een mes zou pakken om me neer te steken."

Anderhalve week later zou Olga de poortdeur tegen Carolines schouder hebben dichtgeslagen.

W. ontkent alles. Haar advocaat benadrukte dat het juist Caroline is die W. en haar man steeds uitdaagt en uitscheldt. "Dat komt doordat Floor een geschil over de huur had verloren", verklaarde de advocaat.

De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke boete van 500 euro voor bedreiging van Floor en het spugen naar Caroline. Dat Caroline haar schouder had gekneusd door de poortdeur achtte ze niet bewezen. Met dat laatste was de rechter het eens. Hij vond bovendien dat de bedreiging van Floor niet ernstig genoeg was voor een veroordeling. Dus bleef alleen het spugen over. "Dat is buitengewoon naar en beledigend", stelde hij.

De rechter sprak de hoop uit dat de 'geesten ooit rijp zullen zijn' voor betere verstandhoudingen. Maar aangezien eerdere pogingen tot mediation strandden, lijkt dat ijdele hoop.

Janneke Boogaard