Benefietconcert met ensemble uit Minsk

leerdam • De rooms-katholieke Mariakerk in Leerdam vindt vrijdag 6 oktober een bijzonder benefietorkest plaats van het stedelijk Leerdams mannenkoor Zang & Vriendschap met medewerking van het ensemble Kupalje uit Minsk.

Kupalje is een muzikaal kwartet, bestaand uit soliste Tatjana Jeletskaja die een bijzonder instrument bespeelt: de Wit-Russische cimbaal. De drie andere solisten zijn: Inna Rusinovskaya (sopraan), Viktor Strelchenia (tenor) en Nicolai Serdobov (pianist). De leden van Kupalje treden in heel Europa op en reizen ook vaak naar de Aziatische landen. Het repertoire varieert van populair klassiek, volksmuziek, opera en operette en het verhalende lied in allerlei talen. Tijdens het concert in Leerdam voeren zij bekende aria's uit opera's van bijvoorbeeld Verdi, Mozart, Bizet of Puccini. Specifiek dit jaar is de vertolking van liederen van Gershwin.

Het ensemble steunt met de opbrengst van dit benefietconcert de stichting Pomosjtsj - hulp Minsk. Deze stichting zet in 2017 en 2018 voor vergeten ouderen in Minsk. De directie van een huis voor ouderen en invaliden heeft de stichting specifiek gevraagd om mee te werken aan het opzetten van een vorm van huiskameropvang voor ouderen die tijdelijk hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld na een operatie, ziekte en bij vereenzaming, ter ondersteuning van de familie. Maar ook om de ouderen die vaak alleen wonen, te helpen om goed voor zichzelf te zorgen. Een deel van de opbrengst zal ook besteed worden aan ondersteunende middelen voor jongeren met autisme.

Uiteraard zal ook het stedelijk Leerdams mannenkoor Zang & Vriendschap met haar repertoire bijdragen aan het concert. Zowel vóór als na de pauze kunnen bezoekers van beide repertoires genieten. De toegang tot het concert is gratis, maar er is een deurcollecte waarbij bezoekers de gelegenheid krijgt om het iniiatief van Kupalje en daarme het werk van Pomosjtsj te steunen. De aanvang is 20:00 uur, de kerk is om 19:30 uur open. Munten voor consumpties zijn vooraf achter in de kerk verkrijgbaar.