Nieuwe zorgboerderij in Zijderveld

zijderveld • Elim, zo heet de nieuwe zorgboerderij in Zijderveld. Jan en Jolanda van Bruchem runden in het dorp al een melkveehouderij, maar zijn nu ook gestart met het aanbieden van zorg.

Jongeren vanaf zestien jaar en volwassenen tot 65 jaar met een licht verstandelijke beperking zijn welkom voor een zinvolle dagbesteding. Maar ook mensen die herstellende zijn van een burn-out of een hersenongeval en mensen die eenzaam zijn, kunnen voor dagbesteding terecht op de boerderij. De melkveehouderij van Jan en Jolanda van Bruchem draait nog volledig, dit betekent dat de ruim zestig melkkoeien en aanwezige kalfjes dagelijks verzorging nodig hebben. Op de zorgboerderij lopen daarnaast pony's en kippen rond. De verzorging van deze dieren maakt dan ook deel uit van het dagprogramma op de zorgboerderij. De cliënten kunnen Jan meehelpen met alle dagelijkse werkzaamheden op de boerderij, maar tuinieren, knutselen of bakken is ook mogelijk. Er is bijvoorbeeld een moestuin en bloementuin aanwezig waar de cliënten in aan de slag kunnen.

De zorgboerderij is van maandag tot en met vrijdag open voor dagbesteding en kan vijf cliënten per dag begeleiden. De cliënten worden in eerste instantie door Jan of Jolanda gehaald en weer naar huis gebracht, maar cliënten kunnen ook met eigen vervoer naar zorgboerderij Elim komen.

Zorgboerderij Elim is aangesloten bij Stichting Zorgboeren Zuid-Holland. Jan en Jolanda zijn momenteel bezig met het behalen van het landelijke kwaliteitskeurmerk voor zorgboerderijen en is aangesloten bij de federatie Landbouw & Zorg.


q www.zorgboerenzuidholland.nl