• Zigeunerorkest Csárdás.
• Zigeunerorkest Csárdás. Foto: PR Csárdás

Optreden van zigeunerorkest Csárdás

neerijnen • Stroomhuis Neerijnen brengt op zondagmiddag 1 oktober een optreden van zigeunerorkest Csárdás. Dat is de tweede aflevering in de nieuwe concertserie 'Wereldse klanken' in dit cultureel centrum.

Een aantal enthousiaste Leidse studenten heeft dit zigeunerorkest Csárdás in 1972 opgericht. Dit met als doel de volksmuziek uit Oost-Europa op zo authentiek mogelijke wijze te vertolken. Startpunt was de zigeunermuziek in Hongaarse restaurants, waarna de interesse zich al snel via de Hongaarse boerenmuziek verbreedde naar de volksmuziek van Roemenië, Moravië en Slowakije. De standaardbezetting van orkest Csárdás - betekent: 'vurige Hongaarse dans' - bestaat uit violen, altviool, cello, contrabas, klarinet en cimbaal (een metalen slagwerkinstrument). Daarnaast zijn de panfluit, fluier (lange Roemeense blokfluit), fujara (extreem lange fluit uit Slowakije) en taragot (houten blaasinstrument uit de Hongaarse en Roemeense volksmuziek) te beluisteren.

De nieuwe serie 'Wereldse klanken' bestaat dit theaterseizoen uit in totaal acht optredens, steeds op de eerste zondag van de maand. Tijdens deze concerten valt uit diverse landen oorspronkelijke volksmuziek te beluisteren, zoals ook fado- en klezmermuziek.

Het concert van Csárdás begint om 15:00 uur, entree is vijftien euro (inclusief consumptie). Reserveren niet nodig. Meer info, zoals over de mogelijkheid om met korting een passe-partout voor zes concerten aan te schaffen is te vinden op de website.

q www.stroomhuisneerijnen.nl