Twee aed's in buitenkasten erbij in Leerdam

leerdam • Naast de ingang van het Leerdamse stadskantoor is sinds kort een aed in een buitenkast te vinden. Wethouder Cees Taal 'opende' deze donderdagochtend officieel. Er is ook een aed aan de buitenkant van het toegangshek van de Gemeentewerf te vinden.

Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. HartVeiligWonen zet zich in onder meer Leerdam in om te zorgen dat er genoeg aed's in buitenkasten aanwezig zijn binnen een bepaalde afstand om dit te faciliteren. En genoeg vrijwilligers die, als er een hartstilstand in de buurt plaatsvindt, in actie kunnen komen. Mensen die zich aanmelden bij HartVeiligWonen volgen een reanimatiecursus en gaan jaarlijks naar een opfriscursus. Bij een acute hartstilstand in de buurt krijgen deze burgerhulpverleners een melding en kunnen zij eerste hulp bieden voordat de ambulance ter plaatse is.

Aed-dekking

Gemeente Leerdam ondersteunt dit streven van HartVeiligWonen om voor een goede aed-dekking te zorgen. Daarom zijn inmiddels verschillende Leerdamse organisaties aangeschreven om hun aed's niet binnen, maar buiten op te hangen. Het aanschaffen van de buitenkasten brengt voor deze ondernemingen natuurlijk kosten met zich mee. Om de organisaties hierin te ondersteunen, roept Leerdam op aan particulieren of bedrijven om deze ondernemers te sponsoren door geld over te maken naar NL84 INGB 0007 883 541 ten name van HartVeiligWonen Leerdam. Ondernemers als Adrie Kleppe en Egbert van Voorden steunen deze actie al, net als bevelvoerder van Brandweer Leerdam/Schoonrewoerd Johan Schep en arbo-deskundige Hanneke Schep.

In de Pauluskerk vindt dinsdagavond 31 oktober een informatieavond plaats over HartVeiligWonen. Deze avond begint om 20:00 uur. Hierin komen, naast de AED-buitenkasten en de sponsoring hiervoor, het belang van een dekkend netwerk, het werven van vrijwillige hulpverleners en de werking van het hulpsysteem aan de orde.

q www.hartveiligwonen.nl