• De afscheidsruimte in de pastorie van de rooms-katholieke kerk.
• De afscheidsruimte in de pastorie van de rooms-katholieke kerk. Foto: Dick Aanen

Afscheidshuis De Linge in Beesd

beesd • De pastorie van de rooms-katholieke kerk in Beesd opende deze maand een afscheidsruimte, waar nabestaanden op een waardige manier afscheid kunnen nemen van een overleden familielid.

Afscheidshuis De Linge in Beesd biedt een sfeervolle familiekamer met een aparte opbaarruimte. "Het is een fijn alternatief voor wanneer opbaren thuis niet mogelijk of wenselijk is", zegt contactpersoon Gerrie de Jong. Zij is lid van de locatieraad, die het initiatief heeft genomen voor deze opbaarruimte. "Bij uitvaartondernemers was behoefte aan een dergelijke ruimte, nadat vorig jaar het herinneringshuis De Einder in Rhenoy zijn deuren sloot."

Bestemming

De pastorie op Voorstraat 19 werd de afgelopen jaren gebruikt als administratief centrum van de kerk. "Maar ook stonden ruimtes op de benedenverdieping leeg. Het opzetten van een afscheidshuis vonden wij een prima bestemming." Nadat ook het bisdom Utrecht had ingestemd met de plannen van de locatieraad, werd de afgelopen maanden begonnen met de verbouwing en de inrichting van de ruimtes. Daarbij werd zowel gebruik gemaakt van vrijwilligers als van professionals.

Er is veel aandacht besteed aan een sfeervolle inrichting van de familiekamer. Daarbij is dankbaar gebruik gemaakt van de creatieve ideeën van interieurarchitecte Astrid van Bruchem van Rondavel Bouwkundig woonadvies. Gerrie de Jong: "De ruimtes van de pastorie zijn sowieso al heel fraai, vooral door de hoge plafonds en de glas-in-loodramen. Op advies van Astrid hebben we lambrisering aangebracht. Verder zijn in het ontwerp veel grijstinten verwerkt en is er gekozen voor lange gordijnen."

Sleutel

Marja Kroeze van Gardenmaster Kroeze Beesd maakte twee prachtige bloemstukken met zijdebloemen en Betuwefotograaf Marinus de Keizer zorgde voor een paar prachtige foto's. "Nabestaanden krijgen een eigen toegangssleutel waardoor zij op elk gewenst moment van de dag en nacht kunnen binnenlopen om afscheid te nemen van hun geliefde en om rouwbezoek te ontvangen. We zijn voorzien van wifi en er is ook een keukentje. We hebben de mogelijkheid om de zitruimte af te scheiden van de ruimte waar de overledene ligt opgebaard."

Er zijn al diverse uitvaartondernemers die gebruik maken van de diensten van de afscheidskamer. Gerrie de Jong: "We voorzien echt in een behoefte, want in deze regio zijn geen andere voorzieningen aanwezig. En het is voor nabestaanden heel fijn dat er nu een ruimte is die te huur is voor iedereen."

Dick Aanen