• Frans Verhoeks wil doorgaan tot z'n 100e.
• Frans Verhoeks wil doorgaan tot z'n 100e. Foto: Dick Aanen

Frans Verhoeks weet van geen ophouden

leerdam • Leerdammer Frans Verhoeks vierde maandag zijn negentigste jaar. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat hij nog steeds elke werkdag van acht uur 's morgens tot zeven uur 's avonds in de weer is in zijn bloemenzaak.

"Ik ben niet van plan om er voorlopig mee te stoppen", zegt Verhoeks. "Ik wil eigenlijk doorgaan tot m'n honderdste. Ik zei pas tegen de dokter: ik hoop dat je me nog tien jaar aan de praat kunt houden. Maar dat kon 'ie niet garanderen." Verhoeks heeft z'n leven lang niks anders gedaan dan hard werken. "Op m'n twaalfde was ik al aan het venten in de Kerkstraat. Ik ben toen nog een keer opgepakt door politieagent Romeijer."

Verhoeks heeft een prachtig leven achter de rug. "Gossiemikkie, wat heb ik een hoop meegemaakt. Jarenlang met de handkar langs de deur, wekelijks op de markt, 's ochtends naar de veiling. Onvergetelijk is ook de tijd dat zuster Croon elke zaterdagochtend een bloemetje kwam kopen. En nog elke dag beleef ik veel plezier. En altijd maar weer die vraag over m'n leeftijd. Ik vind het prachtig."

Natuurlijk: ook Frans heeft zo z'n kwaaltjes. Bijvoorbeeld ouderdomssuiker. Maar elk nadeel heeft z'n voordeel. "Elke dag komen ze bij me langs om me te prikken. Het zijn van die geweldig lieve meiden. Onvoorstelbaar."

Bloemstukken

De Leerdammer kan zich geen leven voorstellen zonder z'n bloemenzaak. "Ik ben sinds 1952 nog nooit één dag op vakantie geweest. Daar heb ik ook geen behoefte aan. Ik heb het best hier. Ik houd gewoon van bloemen, dat houdt me op de been. Op zondag ga ik gerust een uur in de werkplaats zitten om naar de bloemen en planten te kijken."

Hardlopen

Frans Verhoeks is bij heel wat oudere Leerdammers bekend als begenadigd hardloper. Hij bezat in de jaren vijftig zelfs enige tijd het Nederlands record op het onderdeel 3000 meter steeple chase. In z'n plakboek zit nog een mooie actiefoto van een wedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. "Moet je nagaan: met 65.000 man publiek. Dat maak je toch niet meer mee" Na een succesvolle interland in Roemenië kreeg hij een fantastische huldiging in een open wagen door Leerdam. Frans was een trainingsbeest. "Op het Voorwaartsveld heb ik een hek in mekaar getimmerd. Als ik een dag later terugkwam was 'ie omvergetrapt door twee van die Belgische knollen die daar in het weiland stonden." Frans had zich nog bijna gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Melbourne. 'Ik heb me helemaal suf getraind, 's ochtends en 's avonds. Maar ik kwam net tien seconden tekort. Uiteindelijk heb ik er nog een zenuwontsteking aan overgehouden in mijn bovendien. O, man: wat deed dat zeer."


Dick Aanen