• Olav van Rijkom: 'We hebben een heel jonge selectie, die nog veel moet leren.'
• Olav van Rijkom: 'We hebben een heel jonge selectie, die nog veel moet leren.' Foto: Jeroen de Bruin

Olav van Rijkom wil Rhelico helpen bij stap naar zaterdagvoetbal

Een nieuwe start in de 4e klasse D

regio • De term 'nieuwe start' is het meest van toepassing op Rhelico. De ploeg stapte in de zomer over van het zondag- naar zaterdagvoetbal. Met een vrijwel nieuwe selectie wil de nieuwe hoofdtrainer Olav van Rijkom eerst maar eens gaan bouwen.

"We hebben een heel jonge selectie, die nog veel moet leren", zag Van Rijkom in de voorbereiding. "Maar ze zijn wel heel leergierig. In de jeugd hebben ze niet heel veel meegekregen, dus we gaan beginnen bij de basis." De stap naar het zaterdagvoetbal moet in Rumpt nog landen. "We zullen de komende tijd moeten wennen. Niet alleen aan voetballen op zaterdag, maar de spelers moeten aan mij wennen en ik aan hen. Het is belangrijk eerst het kader goed neer te zetten. Het is wel heel fijn dat de club op zaterdag ook een tweede elftal heeft, dat maakt het allemaal wat breder."

Op de ranglijst heeft Rhelico weinig doelstellingen. "Ik kom uit district West I en II en deze competitie zegt met eigenlijk helemaal niets, dus wat de stand op de ranglijst betreft, hebben we geen doel. We moeten eerst maar eens aan gaan bouwen. Ik heb van horen zeggen dat Unitas een sterke ploeg heeft, maar het niveau kan ik niet inschatten", vertelt Van Rijkom eerlijk, die blij is ook eens in een andere omgeving te werken. "Het is hartstikke leuk om in een nieuwe regio te kijken. Over een paar maanden zullen we zien of het een goede keuze is geweest. De vereniging doet er in ieder geval alles aan om het me naar de zin te maken. Ze hebben hier wel hart voor de club en dat is veel waard."

In de voorbereiding zag Van Rijkom vooral een wisselvallige ploeg. "Dat heb je met jonge gasten. Die scoren niet vaak een 6, maar het is een 8 of een 3. Het is wispelturig. We hebben geprobeerd en voorbereiding qua sterkte van tegenstanders op te bouwen. Dan zag je dat we dik verloren van een mindere ploeg, maar het juist heel goed deden tegen een sterke tegenstander.

ASH

Na zeven seizoenen kwam er een einde aan het dienstverband van trainer Gerit Molenaar bij ASH. Ron Laros kreeg de taak Molenaar op te volgen. "Dat is voor iedereen wennen", beseft Laros. "De hele staf is nieuw, dus dat heeft wat tijd nodig." Laros kent ASH al heel lang. "Ik heb vaak tegen ze gespeeld en het was altijd een moeilijke tegenstander. In iedere lichting had de club wel een aantal exceptionele talenten. Het is ook een echte dorpsclub en ik denk dat ik daar wel bij pas. Ik voel me daar op m'n gemak."

Met het vertrek van Remon Steenbruggen, Jan Donker en Damian van Mourik verloor ASH enkele belangrijke krachten. "We hebben nu een heel jonge groep", weet Laros. "Het is aan mij de taak hier een leuk team van te formeren. Het is wel heel jammer dat er een paar jongens vertrokken zijn en niet meer hier voetballen. De mentaliteit en de sfeer zijn perfect, maar als je kijkt naar de kwaliteit zullen we soms alle zeilen moeten bijstellen. We hoeven dit seizoen in principe niets, maar de ranglijst is altijd belangrijk. Ik denk dat er een duidelijke top-4 of top-5 zal zijn. Daaronder ligt alles dicht bij elkaar. Als wij tussen plek zes en tien eindigen, doen we het heel goed. Kampioen van het rechterrijtje zou mooi zijn, dat is het doel van de trainer", besluit Laros.

SVS'65

Ook in Spijk zat er met Glenn Calor een langzittende hoofdtrainer. Na vier seizoenen gingen beide partijen uit elkaar. Henk Donga kwam van het tweede elftal van LRC en is komend jaar bij SVS'65 voor het eerst hoofdtrainer. Dat was niet direct een doel van Donga. "Helemaal niet zelfs", erkent Donga. "Maar dit kwam voorbij. Ik ben op gesprek geweest en het voelde eigenlijk meteen goed."

In niveau is SVS'65 volgens Donga een stapje terug van LRC-2. "Ik denk dat LRC-2 heel goed mee kan komen in de 4e klasse. Vorig jaar wonnen we bijvoorbeeld van Arkel", zegt Donga. "Het is overigens wel een heel leuke klasse, al kan ik de kracht van de verschillende ploegen moeilijk inschatten. Hoe sterk zijn bijvoorbeeld de ploegen die vorig jaar uit de derde klasse degradeerden", doelt Donga op VVAC, Zuilichem en Unitas. "En Arkel draait ook altijd mee bovenin."

Een plek in het linkerrijtje is waar SVS'65 op mikt. "De spelers hebben het over veertig punten en een plek in het linkerrijtje. Ik denk dat we na een wedstrijd of zes, zeven kunnen zeggen waar we staan. Als je op dat moment zesde staat, komt het maar sporadisch voor dat je nog als tiende eindigt. Maar het kan ook zomaar heel dicht op elkaar blijven. Dat heeft vorig seizoen wel uitgewezen."

SVS'65 begint het seizoen thuis tegen VVAC. "Dat kan direct lastig zijn", denkt Donga. "Maar in oefenwedstrijden tegen derdeklassers hebben we het goed gedaan."

Maarten van Hoogevest