Project 'Kledingmakendoejezo' van start in Herwijnen

Hop, achter die naaimachine

herwijnen • Het begon eigenlijk allemaal met een bezoekje aan het Stoffen Spektakel in 's-Hertogenbosch door de zussen Yvonne van Weelden en Charlotte van Maaren. Yvonne vertelt enthousiast: "Er waren daar zóveel mensen. En dan hoor je opeens hoeveel mensen zelf kleding maken of verstellen. Toen dachten wij: zouden we daar niet iets mee kunnen doen in Herwijnen." Ook met het oog op de - inmiddels wegebbende - economische crisis. Want: "Het zelf maken van kleding is natuurlijk veel goedkoper dan het kopen van nieuwe kleding. Met een stofje van anderhalve meter kan je al een heel leuke blouse maken. En dan kan je nog zelf bepalen hoe het eruit ziet ook. Dat hoeft niet meer dan twee of drie euro te kosten. Natuurlijk moet je er wel een beetje op letten dat je een beetje kwaliteitsstof koopt, maar dat leer je vanzelf." Met het project 'Kledingmakendoejezo' willen Yvonne, Charlotte en de ook enthousiast geworden Bets Kozijn, een ontmoetingsplaats creëren voor mensen die willen leren om met een naaimachine om te gaan. Maar ook mensen die al heel handig zijn met naald en draad zijn meer dan welkom. "Natuurlijk, ook mensen die zelf al heel goed kunnen verstellen of naaien, zijn welkom. Daar kunnen wij misschien nog heel veel van leren!"

Zelf doen

Yvonne benadrukt wel dat het niet de bedoeling is dat mensen met hun verstelwerk naar de Kledingmakendoejezo-bijeenkomsten komen en dan verwachten dat de aanwezige dames - of heren, wie weet - dat voor hen gaan doen. "Wij willen mensen juist leren om dat soort dingen zelf te doen. Dus als er gordijnen geplooid moeten worden of broeken ingenomen moeten worden, willen wij heel graag laten zien hoe dat moet. Maar we verwachten wel dat de bezoekers het dan vervolgens zelf gaan uitvoeren." Verder kunnen bezoekers op de woensdagochtenden in dorpshuis De Poort neuzen tussen de aanwezige lappen stof, die voor een spotprijsje te koop zijn. Ook staat er een rek met tweedehands én nieuwe kleding. "Het moet ook vooral een sociaal gebeuren worden. Mensen zijn ook welkom om gewoon even een kop koffie te komen doen en te kletsen."

Verder hebben de initiatiefnemers nog tal van plannen. Bijvoorbeeld het betrekken van de basisscholen bij het project. "Hoe leuk is het als wij voor Moederdag de kinderen leren om bijvoorbeeld een leuke ovenwant te maken?" Daarnaast denkt Yvonne bijvoorbeeld aan het organiseren van themabijeenkomsten. "Dat we dan bijvoorbeeld iemand vragen om iets te vertellen over het maken van hoeden. Of we vragen of de borduurstudio Van Arckel Products een ochtend wil verzorgen."

Gemeente Lingewaal was ook te spreken over het initiatief. Dus kreeg Kledingmakendoejezo al een bijdrage uit het kernenbudget, waarmee een tweedehands naaimachine aangeschaft werd. Het project beleeft woensdag 27 september haar officiële start, burgemeester Loes van Ruijven verzorgt de opening om 10:00 uur. Locatie is dorpshuis De Poort. De bijeenkomsten vinden voortaan om de veertien dagen plaats, mensen kunnen dan tussen 09:00 en 12:00 uur binnenlopen.