• De jeugd vermaakte zich kostelijk in Berenschot.
• De jeugd vermaakte zich kostelijk in Berenschot. Foto: André Bijl

Tweede Samen Doen Dag succes

leerdam • De Tweede Samen Doen Dag Leerdam is woensdag succesvol verlopen. Door de barre weersomstandigheden was het evenement verplaatst van het Reilinghplein naar Sportcentrum Berenschot. Maar dat mocht de pret niet drukken. De projecten 'Thuis in Leerdam' en 'Werkgroep Veiligheid Emmalaan' werden gekozen tot beste ideeën van 2017.

Berenschot puilt uit deze middag. Elke ruimte wordt gebruikt: in de kleedkamers wordt volop geknutseld, terwijl er ook een workshop rappen staat aangekondigd. "Wat een drukte. Alles zit op elkaar, maar het is gezellig hoor. Verstandig om naar deze locatie uit te wijken", zegt een moeder die haar kroost naar de sporthal dirigeert. Ook daar is elke vierkante meter bezet. Plaatselijke (sport)verenigingen en ook de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk presenteren zich. Een groepje kinderen heeft zich gemeld bij Dansvereniging Elan. "Hé, ik ben de enige jongen", verbaast een manneke van een jaar of tien, elf zich als hij om zich heen kijkt. Maar dat mag de pret niet drukken, want een minuut of tien later werkt hij zich nog steeds in het zweet. Verderop begint een demonstratie boogschieten en ook bij de Badminton Club Leerdam is het druk. Een paar kinderen slaan enthousiast een enorme shuttle heen en weer, anderen smashen hun 'hoedjes' met klittenband tegen een bord en een paar meiden proberen de shuttle door een korfbal te mikken. Hockeyclub Leerdam heeft een veld ingericht waar vijftien tot twintig sportievelingen fanatiek bezig zijn met een wedstrijd. "Echt een leuke middag", zegt de 10-jarige Tom. "Ik heb aan alles meegedaan: de stormbaan, hutten bouwen en net heb ik ook nog gehockeyd. Wat ik het leukste vond? De hockeywedstrijd natuurlijk, maar dat is niet zo moeilijk, want ik ben lid van de club." Zeynep (10) is druk bezig met het in elkaar zetten van een hut. "Ik ben met mijn nichtjes en broertje. We hebben geknutseld en op dat kussen daar gesprongen. Het is hartstikke leuk, we blijven de hele middag." Voor het springkussen staat een file en peuters verdringen zich om de ballenbak. "Je hebt geen kind aan ze", lachen ouders die langs de kant de kleintjes in de gaten houden.

In een andere ruimte presenteren dorpsverenigingen, wijkraden en instellingen hun initiatieven. Er is koffie en thee, gratis fruit en ook de ijskar wordt druk bezocht. Samen Doen Leerdam presenteert zich hier in haar volle breedte. Hoogtepunt is de bekendmaking door de wethouders Teus Meijdam en Arie Keppel van de beste sociale en ruimtelijke ideeën van 2017. De eerste prijzen van 750 euro gaan naar Thuis in Leerdam en de Werkgroep Veiligheid Emmalaan. Samen eten in Noord en de Uitwerking enquête Kedichem slepen de tweede prijs van € 500,- in de wacht. De derde prijs van € 250,- gaat naar Mama Café en het Dorpsplan Schoonrewoerd.

De prijzen zijn in het leven geroepen om inwoners die een bijdrage leveren aan Leerdam te waarderen. De zes genomineerden presenteerden hun project tijdens de SamenDoenDag. Bezoekers brachten daar hun stem uit, de initiatieven met de meeste stemmen werden uitgeroepen tot winnaars.