• De uitleg van Albert Offermans werd aandachtig gevolgd.
• De uitleg van Albert Offermans werd aandachtig gevolgd. Foto: Peter Verbeek

Contactus bij Werk aan het Spoel

everdingen/culemborg • De leden van businessclub Contactus kwamen donderdag, voor de eerste keer na de zomerstop, bij elkaar voor een netwerkbijeenkomst. Als locatie was de keuze gevallen op fort Werk aan het Spoel.

De Goilberdingerdijk, tussen Everdingen en Culemborg, is voor velen een favoriet gedeelte van hun fietsroute. Ook voor leden van Contactus. Toch is niemand van hen ooit afgestapt voor een tussenstop in restaurant Caatje aan de Lek. Contactus werd er ontvangen in de genieloods, een binnendijks gelegen gebouw dat wordt gebruikt voor vergaderingen en feestelijke gelegenheden. Voorzitter John Hol verwelkomde de aanwezigen, met name Arine Gijsbers-Bovekerk, die in Meerkerk een grafisch ontwerpbureau (Goed Volk Ontwerp) heeft en onlangs lid is geworden. Ook begroette hij drie introducees. Hij meldde dat contacten zijn gelegd met Hof van Batenstein, waar dementerenden die daar worden verpleegd nog dit jaar een voorstelling wordt aangeboden van CareClowns. Tevens vroeg hij aandacht voor de volgende bijeenkomst. Die wordt gehouden op zaterdag 7 oktober en heeft een totaal ander karakter. De leden worden dan op Heerlijkheid Mariënwaerdt verwacht voor een herfstwandeling.
Daarna was het tijd voor een korte rondleiding in het buitengebied die werd verzorgd door Albert Offermans, een van de gidsen. Hij vertelde dat Werk aan het Spoel een onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het complex, bestaande uit een bomvrij gebouw, genieloods, fortwachterswoning, forthuis, kogelvanger, groepsschuilplaats en amfitheater, is gebouwd tussen 18-16 en 1824. Het had tot doel de waaiersluis te beschermen. Samen met de inundatievoorzieningen van het nabij gelegen Fort Everdingen kon hiermee de polder tussen Culemborg en de Diefdijk onder water worden gezet om Holland tegen de vijand te beschermen. Aansluitend werd gesmuld van verrassende culinaire hoogstandjes van chef-kok Dennis Versloot. Begin dit jaar werd Carel van der Vorst exploitant van deze horecagelegenheid. Hij wijzigde de naam van Veldkeuken in Caatje aan de Lek. Daarnaast veranderde hij de kaart van ecologisch naar eerlijk en heerlijk.