Projecten Manifest van Lingewaal uitgewerkt

asperen • Er wordt druk gewerkt aan de realisatie van de grote projecten uit het Manifest van Lingewaal. Voor de gebruikers van de gymzaal in Herwijnen is intussen een oplossing gevonden: zij mogen gebruik maken van de oude kazerne aan de Achterweg.

Volgens wethouder Govert van Bezooijen wordt er achter de schermen stevig aangepakt om de projecten uit te werken. Zo is er samen met de gebruikers van de gymzaal en het dorpshuis in Herwijnen een plan van eisen opgesteld. De nieuwe gymzaal wordt groter dan de huidige, zodat er bijvoorbeeld ook volleybalwedstrijden gehouden kunnen worden. Bovendien komt er een verbinding tussen de nieuwe gymzaal en het dorpshuis. Zo kunnen sporters na afloop van hun activiteiten nog wat eten of drinken in het dorpshuis; de functie van het dorpshuis als ontmoetingsplek wordt hiermee versterkt. Er wordt waarschijnlijk in maart 2018 begonnen met de sloop en nieuwbouw van de gymzaal. De uitvoering duurt ongeveer een jaar. In de tussentijd kunnen de gebruikers van de gymzaal voor hun activiteiten en opslag van spullen gebruik maken van de oude brandweerkazerne in het dorp. Afgelopen voorjaar stuurde gymvereniging Olympia al een brief met dit verzoek naar B&W en raad. "De kazerne zou gesloopt worden om verpaupering tegen te gaan. Dat stellen we nu even uit. Het is de enige oplossing. Alle partijen zijn er blij mee", aldus Van Bezooijen.

De plannen voor de bouw van brede scholen in Asperen en Heukelum zijn in een vergevorderd stadium. Eind september wordt bekend welke architect aan de slag gaat met het ontwerp van de nieuwe school in Asperen en welke aannemer gaat bouwen. Een maand later geldt dat ook voor de nieuwe brede school in Heukelum. De planning is om komend voorjaar te beginnen met de bouw van beide nieuwe scholen. In dat geval zouden de scholen de nieuwe cursus 2019-2020 in een nieuw gebouw van start kunnen gaan. In beide gevallen is tijdens de bouw vervangende ruimte nodig. In Asperen worden dat units bij de ijsbaan, in Heukelum wordt nog gezocht naar tijdelijke huisvesting in de buurt van de school.