Verwachte voordelen 'aanbouw' vallen in de praktijk tegen

Nieuwe school Spijk op eigen locatie

spijk • Aanvankelijk was het de bedoeling om de nieuwe brede school te realiseren door dorpshuis De Lindenhof uit te breiden. Het college stelt de raad op 14 september voor in te stemmen met het nieuwe plan. Als de raad akkoord gaat, komt de school op de groenstrook naast De Lindenhof te liggen. "Daar ligt grond die al eigendom is van de gemeente", legt wethouder Govert van Bezooijen uit. De bestaande parkeerplaats blijft in deze variant gewoon behouden. Volgens de wethouder stuitte het aanvankelijke plan om de school tegen het dorpshuis aan te bouwen op allerlei praktische problemen. "We hebben de zaak goed onderzocht en dat heeft tot nieuwe inzichten geleid." Zo bleek het geplande dubbel-gebruik van ruimtes door de 'bespelers' van het dorpshuis en de school tegen te vallen en niet die voordelen op te leveren waar de plannenmakers vooraf op hoopten. "Er deden zich allerlei praktische problemen voor. Zowel de gebruikers van het dorpshuis als de school waren daarom niet echt tevreden met deze variant."

Scenario's

Reden voor B&W om te zoeken naar een andere optie. Die denkt men te hebben gevonden in een eigen gebouw voor de basisschool, het peuterwerk en de crèche. Eventueel is er in de brede school ook plaats voor een vestiging van de bibliotheek. Bij het ontwerp wordt met alle mogelijke scenario's rekening gehouden. Als de school groeit, bestaat de mogelijkheid voor uitbreiding. Als de school in de toekomst door leerlingentekort zou moeten worden opgeheven, is het gebouw om te vormen tot een aantal woningen. Uitgangspunt is dat het nieuwe plan niet duurder uitpakt dan gepland: 1,1 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat de nieuwe school gebruik gaat maken van de voorzieningen in het dorpshuis. Zodoende blijft het multi-functionele gebruik van De Lindenhof overeind. Een zelfstandig schoolgebouw biedt volgens B&W de beste mogelijkheden om de toekomstbestendigheid van school én kern te waarborgen. "We willen op langere termijn investeren in het onderwijs én het dorp. Het is belangrijk voor de leefbaarheid dat de school behouden blijft."

Een nieuw gebouw midden in het dorp kan daar volgens Van Bezooijen een belangrijke rol in spelen. "De huidige school is verouderd en ligt buiten het dorp, een beetje weggestopt onderaan de dijk. We hopen dat een nieuw gebouw een aanzuigende werking heeft. Mensen zijn vaak gecharmeerd van een kleinere school."

De Hoeksteen kampt al langer met een tekort aan leerlingen en ligt onder de gemeentelijke opheffingsnorm van 65 leerlingen. "We kijken niet alleen naar getallen, ook de belangen van de inwoners wegen mee. Vandaar dat we – samen met het bestuur – ons inspannen om de school in stand te houden. Anderzijds waken we voor desinvesteringen, een lastige afweging." Door de wijziging van de plannen komt de tijdsplanning onder druk te staan. "Dit kost natuurlijk tijd. Voor de nieuwe school er staat, zijn we zomaar twee jaar verder." De nieuwbouw van De Hoeksteen loopt volgens het college geen gevaar door de herindeling. "De plannen uit het Manifest van Lingewaal zijn gewaarborgd."

Donderdag 14 september buigt de raad zich over het nieuwe voorstel. Als de plaatselijke politiek akkoord gaat, wordt er een plan van eisen opgesteld waarna een bestemmingsplanprocedure wordt doorlopen. Het was de bedoeling dat begin 2018 met de bouw begonnen zou worden, nu wordt gemikt op oktober 2018.

André Bijl