Leerdamse brandweer oefent in de wijk

leerdam • De brandweer in Leerdam oefent de komende periode tweemaal in de wijk. Tijdens de oefeningen laat de brandweer zien hoe zij tijdens een incident te werk gaan. De brandweer gaat dan ook in gesprek met de inwoners. De oefening duurt ongeveer anderhalf uur.

Buurtbewoners krijgen een realistisch beeld van een brandweerinzet. Daarnaast worden buurtbewoners in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen en nader kennis te maken met de brandweer. "Na afloop mogen de burgers ook zelf aan de slag. Ze kunnen bijvoorbeeld ervaren hoe het is om met een hydraulische schaar te werken", vertelt brandweerman Antonie de Bruijn. De oefeningen worden gehouden op maandagavond 18 en 25 september.

Naast het blussen van branden komt de brandweer ook in actie om hulp te verlenen. Van katten uit de boom en een overstroomde kelder tot een uitslaande brand en het bevrijden van zwaargewonde slachtoffers na verkeersongevallen op de weg of in het water. De Bruijn: "Tijdens de oefeningen in de wijk laten wij één van de kerntaken zien."

De oefeningen vinden plaats tussen 19:30 uur en 21:00 uur, op maandagavond 18 september is de brandweer te vinden in de omgeving van de Marijkestraat en Oranjehof. Op maandagavond 25 september is de oefening in de omgeving van de Dirk Karsstraat en Eksterlaan.

De Leerdamse brandweer houdt ook nog een open dag op zaterdag 23 september. Tussen 11:00 en 15:00 uur zij mensen dan welkom in kazerne aan de Koningin Emmalaan 30a. Dit in het kader van de werving van nieuwe vrijwilligers. Er zijn deze dag brandweervoertuigen te bewonderen, veel kinderactiviteiten en mensen kunnen zich laten informeren over het brandweervak. De brandweermensen in Leerdam zijn allemaal vrijwilligers. Ze komen pas naar de brandweerkazerne als ze opgeroepen worden. Het korps zoekt nog naarstig naar nieuwe collega's. Meer informatie is te vinden op de website.

q www.brandweerzhz.nl