• Ria en Jaco Lisjak, de nieuwe beheerders van De Koels.
• Ria en Jaco Lisjak, de nieuwe beheerders van De Koels. Foto: Dick Aanen

Nieuwe beheerders van De Koels

vuren • Ria en Jaco Lisjak zijn sinds 1 september de nieuwe beheerders van cultuurcentrum De Koels in Vuren. Ze hebben het stokje overgenomen van Michael Bolle en Nicole van den Bergh.

Ria Lisjak-van Meeteren (48) uit Papendrecht werkte de afgelopen zeven maanden al in de bediening. "Ik heb al een heel goede band opgebouwd met de klanten. Toen ik hoorde dat Michael en Nicole er mee zouden stoppen, kreeg ik van diverse gasten de vraag: waarom ga jij het niet doen? Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt: waarom ook niet?"

Ervaring

Ria werkte in een wat verder verleden ook al eens in de bediening bij dorpshuis De Spil in Bleskensgraaf en recentelijk nog in dorpshuis Het Bruisende Hart in Hoornaar.

De Koels is elke dag vanaf 15:00 uur open. Ria en Jaco doen het voorlopig nog alleen. Jaco Lisjak (46) werkt overdag als service-technicus in de klimaatbeheersing en gaat na zijn werk direct aan de slag in de Koels. "Ik probeer wat bij te springen en vind het geen enkel probleem om die twee banen te combineren."

'Leven in de brouwerij'

"We willen toch wel wat meer leven in de brouwerij", zegt Ria. "We gaan daarom zeker wat veranderingen doorvoeren. We zullen in elk geval veel langer open zijn en zorgen dat deze locatie weer de functie terugkrijgt van een gezellig dorpscafé. Want zoveel anders is er niet in Vuren."

De Koels is de spil van het dorp, vindt Ria. "Tijdens het Bouwdorp in de laatste week van de schoolvakantie begon het opeens keihard te regenen. Dus de kinderen konden hun boterhammetjes niet buiten opeten. We hebben toen besloten om de deuren van De Koels open te zetten. Er zaten op een gegeven moment zo'n honderdvijftig kinderen binnen, die hier heerlijk hun versnaperingen konden nuttigen. Dat was een mooie start van onze activiteiten."

Ideeën

Er zijn momenteel zo'n vijftien verenigingen die gebruikmaken van de Koels. Ook worden er regelmarig vergaderingen gehouden. Er is echter ruimte voor veel meer initiatieven. "We organiseren binnenkort een avond met de verenigingen. We zijn heel benieuwd naar hun ideeën. Ik denk dat we een heel eind kunnen komen."

Dick Aanen