• Weerspiegeling van de Linge.
• Weerspiegeling van de Linge. Foto: Royal Leerdam Crystal

Weerspiegeling van de Linge 'feestje' voor Ans

leerdam • De opening van de Glasdagen afgelopen vrijdag viel voor Ans van Dijk samen met de presentatie van haar collectie 'Weerspiegeling van de Linge'. "Ik word dit jaar 70, ik vind het geweldig dat ik iets moois mag maken waar mensen blij van worden."

De kunstenares uit Asperen is al tien jaar een enthousiast rondleidster in de Kristalwinkel van Royal Leerdam Crystal. Daarnaast is ze kunstschilder en heeft een eigen atelier in Asperen.

Regelmatig stond ze bij de glasblazers te kijken en zag daarbij de mogelijkheden en onmogelijkheden van het glasblazen. "Ik vind het mooi om mijn passie aan de bezoekers door te geven en zoveel mogelijk te vertellen over al die prachtige producten die hier gemaakt worden."

Eigen ontwerp

De afgelopen tijd ging ze aan de slag met een eigen ontwerp. "Bij het glasblazen blijven er scherven over. Zonde om daar niets mee te doen. Duurzaam werken is iets van deze tijd." Ans van Dijk ging op zoek naar scherven die qua kleur, grootte en dikte bij elkaar pasten en die ze kon gebruiken bij haar composities.

"Ik koos als thema 'Weerspiegeling van de Linge'. Daarbinnen passen allerlei onderwerpen: de Linge en het ochtendlicht, de appelboomgaard, fluitenkruid en koolzaad; alles in relatie tot de Linge. Ik woon hier met heel veel plezier, hou van het gebied, de Linge is zo mooi." Bij het maken van haar kunstwerken gaat ze expressionistisch te werk. "Ik zoek spontaan naar beweging en ritme."

Mehmet Okkuscu

Haar compositie legt ze op een metalen plaat en verhit de scherven met een brander. Samen met glasblazer Mehmet Okkuscu ontstaat vervolgens het kunstwerk. "Hij verhit een kristallen bol tot die gloeiend heet is en rolt deze op mijn aanwijzingen door de scherven. Het is zwaar werk, vooral voor Mehmet. Het is zweten geblazen. Het luistert heel nauw. Maar de samenwerking met Mehmet is geweldig. Een kleine aanwijzing van mij is al genoeg voor hem. Samen komen we er steeds weer uit." Door de aanpak en de vorm en kleur van de scherven heeft elk kunstwerk een eigen karakter. "De scherven bepalen het ontwerp en andersom. Het is een creatief proces, het ontstaat ter plaatse. Hoe gaat het, hoe sturen we? Het is steeds weer verrassend en spannend wat er uitkomt."

Positief

De eerste drie experimentele kunstwerken werden zo positief ontvangen dat ze er nog zes maakte. "Ook dat werd een succes, ze werden snel verkocht. Voor de Glasdagen heb ik er daarop nog eens twintig gemaakt. Het begon te rollen en het houdt niet meer op. Het is leuk om te doen. Een feestje om samen zulke mooie stukken te maken. Iemand stond in de winkel naar een van de kunstwerken te kijken en zei: 'hoe langer ik er naar kijk, hoe mooier het wordt'. Ik vond dat zo'n prachtig compliment. Ik werd er stil van."

Volop ideeën

Ans van Dijk sluit niet uit dat er een vervolg komt op 'Weerspiegeling van de Linge'. "Ik heb nog volop ideeën. Dit geeft een nieuwe wending aan mijn leven, het zorgt voor nieuwe energie. Dit project heeft heel wat teweeg gebracht."

Het object vormt samen met de houten sokkel een sculptuur, maar is ook zonder sokkel verkrijgbaar. Door de scherven is het mogelijk het kristallen object in verschillende posities op het blok te plaatsen. Dat zorgt voor 'vrijheid, beweging en ritme'.

De kunstwerken kosten vanaf 299 euro en zijn - zolang de voorraad strekt - verkrijgbaar in de Kristalwinkel.

André Bijl