• Griedo Bel tijdens de opening van de jeu de boulesbaan.
• Griedo Bel tijdens de opening van de jeu de boulesbaan. Foto: levien vermeer

Nieuwe jeu de boulesbaan in Vuren

vuren • Wethouder Griedo Bel opende vrijdag de gloednieuwe jeu de boulesbaan in Vuren. "Ik hoop dat dit een leuke ontmoetingsplek wordt."

"Taart in beeld schuiven, het is feest vandaag", lacht Wouter Blinde van Oud Vuren. Met Meneertje appeltaart - de foodtruck voor de versgebakken appeltaart van het restaurant - sponsort het bestuurslid van Vuren Actief, samen met de Spar, de officiële opening van de jeu de boulesbaan aan de Mildijk. De regen komt vrijdagmiddag met bakken uit de hemel en al gauw vormt zich een plas op de baan. "Die moet nog geëgaliseerd worden", constateren bestuursleden Sieb Tuiten en Izak Bor. Wethouder Griedo Bel verheugde zich op een spelletje met hen, maar dat is in dit waterballet niet haalbaar. Hij houdt evenwel een gloedvolle openingstoespraak. "De gemeente stelt een mooie bank ter beschikking als bonus bij de baan, want ik hoop dat dit een gezellige ontmoetingsplek wordt."

Kernenbudget

Voor de aanleg is het kernenbudget van gemeente Lingewaal aangewend. Bel legt uit: "Ieder jaar stellen we tienduizend euro per kern beschikbaar voor het honoreren van burgerinitiatieven. Zo'n idee moet wel gedragen worden, dus er zijn minimaal vijftien handtekeningen nodig van mede-inwoners, en een gemotiveerde begroting. Dit initiatief van Vuren Actief heeft wat dat betreft aan alle voorwaarden voldaan." ChristenUnie raadslid Hans Daudeij heeft een aanvullende tip: "Nu nog een afdakje boven de bank, en verlichting, dat zou de baan helemaal af maken."

Spanningselement

Bestuurslid Dicky van Zandwijk heeft spontaan al een spelletje gespeeld deze week, toen ze een oma met kleinkind aansprak bij de baan, en het jongetje haar meteen uitnodigde mee te doen. Ze zegt enthousiast: "Het is geen duur spel, het is voor alle leeftijden, en er zit een spanningselement in. Zittend in een rolstoel kun je ook meedoen." Voorzitter van Vuren Actief, Heidemarie van Drunen, geeft toe dat dit niet het meest ideale seizoen is om een jeu de boulesbaan te openen, maar toch ziet zij een lichtpuntje. "We hebben ook een koersbalmat aangeschaft met subsidie van stichting Fonds Leyenburg. En koersbal kun je binnen spelen. Dus nu kunnen we zowel buiten, als binnen bewegen!" Een van de aanwezigen zegt: "Nu de baan er ligt, zou er ook een jeu de boulesclub moeten komen."

Er zijn al plannen voor een vriendschappelijke competitie in Lingewaal en men heeft een uitnodiging van de Gorcumse club ontvangen. Maar ook de schooljeugd wordt betrokken, zegt Tuiten. "Op korte termijn gaan we clinics geven aan de basisschoolleerlingen."

Levien Vermeer