Proef met suswachten in Leerdam

leerdam • De gemeente Leerdam gaat in de weekenden in de binnenstad zogenaamde suswachten inzetten om uitgaansoverlast tegen te gaan. Het project loopt in eerste instantie tot en met januari 2018.

In de late uurtjes van de nacht ervaren bewoners van de binnenstad, volgens de gemeente, geluidsoverlast van mensen die nog in de binnenstad aanwezig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om onnodig schreeuwen, wildplassen, rommel op straat gooien of ruzie maken.

De nieuwe suswachten zijn actief in het weekend, in de nacht van zaterdag op zondag. Ze spreken mensen aan op hun gedrag, sporen ze aan om naar huis te gaan of ze bellen als dat nodig is de politie. Zij staan in direct contact met de horeca en de politie en zijn dus snel inzetbaar. De overlast van mensen op straat wordt daarmee voorkomen of is eerder en sneller verdwenen.

De kosten voor de periode tot en met januari bedragen minder dan 10.000 euro. Ook de horeca doet een duit in het zakje. Burgemeester Tjerk Bruinsma zei donderdag tijdens het persgesprek dat vijf of zes broodjeszaken nog niet gereageerd hebben op het verzoek om deel te nemen.

Suswachten worden in andere gemeenten, waaronder Gorinchem, met succes ingezet. De gemeente hoopt ook in Leerdam op succes. In januari 2018 wordt de maatregel geëvalueerd.